Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 3 oktober 2010

Veckan som kommer Vecka 40


Våra politiker har det svårt just nu. Hur göra för att kunna regera effektivt, utan att befläckas av kontakter med Sverigedemokraterna? Det kan väl inte vara så svårt. För en anständig politik i folkflertalets intresse så finns det säkert stöd att hämta från vettigt håll. Och inte vill rasisterna befatta sig med sådant heller. En liten revolution på svenska helt enkelt.
Vilket för oss direkt till den kommande veckans begivenheter. Det börjar med någon slags årsdag av demonstrationerna mot löntagarfonderna, under ledning av den så kallade 4 oktober-rörelsen. Demonstrationerna pågick mellan åren 1983-91, och ni som är gamla nog minns säkert den hätska stämningen. En retad borgerlighet är inte att leka med, och då var den rejält förbannad.

Sossarna hade fått för sig att efter alla decennier av maktinnehav skulle man också kapa åt sig lite av den verkliga, det vill säga, ekonomiska makten, och efter diverse kompromisser la man fram ett tämligen urvattnat förslag om att tre procent av börsföretagens vinst skulle överföras till fonder kontrollerade av fackföreningsrörelsen. Ni minns kanske den store skalden från dessa dagar, Kjell-Olof Feldt, "löntagarfonder är ett jävla skit/nu har vi baxat dem ända hit".
Förslaget var inte det minsta populärt, åtminstone inte bland dem som skulle drabbas, och just de råkade sitta inne med stora resurser, som bland annat kunde användas till opinionsbildning. Sossarna fegade och tog aldrig striden. Var och en får avgöra själv om de har lärt sin läxa eller inte.

På tisdag är det årsdagen av kvinnotåget 1789 till Versailles som tvingade kungafamiljen tillbaka till Paris. Där öppnades brödförråden för det svältande folket. Det är kvinnokraft, det. Skulle behövas mer av den varan idag.

På onsdag är det Le Corbusiers födelsedag. Han hette egentligen Charles-Édouard Jeanneret, och var född 1887. Han anses vara en av modernismens främsta teoretiker, han revolutionerade arkitekturen, och har bland annat ritat en utopisk stadsplan för Paris.

På torsdag är det årsdagen av slaget vid Lepanto 1571. En allierad flotta från Spanien, Kyrkostaten, Venedig och Malteserorden, Genua och Savojen besegrade en numerärt överlägsen ottomansk flotta, och säkrade därmed den kristna kontrollen över vattenvägarna i Medelhavet.

På fredag är det 43 år sedan Clement Atlee gick bort. Han måste vara en av de mest underskattade politikerna i vår tid. Karln vann ju trots allt en jordskredsseger över legenden Winston Churchill, och var brittisk premiärminister 1945-51. Han var med om att avveckla delar av det brittiska imperiet, och la grunden till det välfärdssamhället som kunde byggas upp under 60-talet.

På lördag är det årsdagen av att slaveriet avskaffades i Sverige. 595 slavar på den svenska kolonin Saint-Barthélemy blir fria. Året var 1847. Alltså 163 år sedan, eller för att uttrycka det mer konkret, knappt sex generationer sedan.

På söndag är det allmän flaggdag i Finland. Det är nämligen Aleksis Kividagen, och då firar man den finska litteraturens dag. Att flagga för litteraturen är en sant revolutionär handling. Ni som kan, flagga ni också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar