Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 11 oktober 2010

Veckan som kommer Vecka 41


Diskussionerna kring Nobelpristagaren i litteratur är i full gång, och som vanligt ältas som ovidkommande saker. Det är för sent, borde ha fått för tio år sedan, fel genusperspektiv, alldeles åt helvete fel politisk inställning. Det är tur att karln skriver romaner också, annars kunde man tro att han belönades för gubbsjuk, ofeministisk nyliberalism. Och så tänker jag, vilken tur att Borges aldrig fick det där priset, tänk vad vi hade fått höra då!

Allting är egentligen Columbus fel. På tisdag är det årsdagen av hans "upptäckt" av Amerika, och hade han inte gjort det, behövde vi inte heller bekymra oss nämnvärt om peruvianska författares politiska korrekthet.

Tillbaka till ordningen, och veckans början. På måndag är det 64 år sedan Tage Erlander blev statsminister. Det var ett överraskande val, i en tid då socialdemokratin fortfarande kunde överraska. 192 cm lång och med 23 år i sträck som demokratiskt tillsatt regeringschef har Erlander kallats för "Sveriges längste statsminister".
På onsdag så är det 61 år sedan Vilhelm Mobergs roman "Utvandrarna" kom ut. Dags för en nyutgåva? Som då givetvis borde skänkas till Jimmie Åkesson och de andra Sverigedemokraterna i riksdagen. På skattebetalarnas bekostnad! From svenska folket with love.

På torsdag är det årsdagen av slaget vid Hastings. En omvälvande historisk händelse, eftersom det från denna tidpunkt blir helt omöjligt att stava engelska.
En annan kuriositet, så länge jag kan minnas, och det börjar bli ganska länge nu, har det alltid hetat att slaget vid Hastings stod "tusensextiosex". Ju närmare vi kom millennieskiftet, desto oftare fick man höra att man visst kan säga "tiohundrasextiosex". Det kanske man kan, men det låter fullständigt vedervärdigt.

På fredag är det 75 år sedan trafikkarusellen invigdes. Det har flutit mycket vatten i både Mälaren och Saltsjön sen dess, och visst är det dags för något nytt som möter tidens krav. Ska bli spännande att se om man kan bygga något som ens kommer i närheten av den gamla Slussens fiffighet. Jag tillåter mig att tvivla. Och risken är stor att också detta bygge kommer att väcka internationell uppmärksamhet. Dessvärre på motsatt sätt.

På lördag är det 32 år sedan Karol Wojtyla valdes till påve som Johannes Paulus II. En både sportig och filosofiskt lagd man, som dessutom skrev dikter och dramer. Under sin tid som påve kanoniserade Johannes Paulus 483 helgon, vilket gjorde honom till den påve som helgonförklarat flest personer, och han saligförklarade 1 340. Det tyder på en viss tro på människan, i ett yrke som annars utmärks av professionell pessimism beträffande den mänskliga naturen. Det är väl ett gott betyg åt Wojtyla, om något.

Veckan avslutas med årsdagen av Karl II av England säljer Dunkerque till Frankrike för 40 000 pund. Redan på den tiden ansågs det viktigt att koncentrera sig på verksamhetens "kärna".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar