Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 9 oktober 2010

Utmärkt val av Akademien


Årets val av Nobelpristagare i litteratur kommer säkerligen att framkalla en del missnöjda reaktioner bland vänstern. Vargas Llosa har under flera decennier varit en intellektuell portalfigur för latinamerikansk höger, och en närmast rabiat förespråkare för nyliberal politik. Att han dessutom är en avfälling, med ett för sydamerikanska intellektuella obligatoriskt vänsterförflutet, gör inte saken bättre.
Inte heller att hans senaste litterära produktion har känts trött, med ett omisskännligt drag av gubbsjuka.

Vargas Llosa har emellertid 50 år av litterärt skapande bakom sig, och många av hans verk räknas till den latinamerikanska litteraturens främsta. Numera också världslitteraturens. Svenska Akademiens motivering talar sitt tydliga språk: ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

Mario Vargas Llosa är en i högsta grad politisk författare, som inte väjer för det svåra, komplicerade och kontroversiella. Perspektivet är alltid tydligt humanistiskt, och tack vare en konstnärlig konsekvens ställer han sig alltid på de förtrycktas sida. Han är en gudabenådad berättare, med en otrolig blick för klasskonflikter, förtryck, byråkratisk enfald och trångsynt konventionalism och sexism. Han kan vara otroligt rolig också.

Jag kan inte låta bli att utbrista: Äntligen! Det är ett val som jag har väntat länge på. Vargas Llosa är en stor romanförfattare, och välförtjänt pristagare.
Bara han håller sig borta från politiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar