Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 28 oktober 2010

Starkt stöd till de strejkande i Frankrike


Protesterna mot höjningen av pensionsåldern i Frankrike fortsätter.

- Det slutgiltiga beslutet tas troligen den 16 november, men ingenting är klart innan dess, och vi fortsätter protestera, säger Anne-Emmanuelle Kervella, fransk frilansjournalist från Paris, och aktiv inom Parti de Gauche (Vänsterpartiet).

Nya demonstrationer planeras de närmaste dagarna både lokalt och nationellt. Enligt Anne-Emmanuelle finns det tre problem förknippade med den planerade höjningen av minimiåldern för pension:

- För det första var pensionsåldern aldrig uppe i Sarkozys valkampanj, och han saknar därför demokratiskt mandat att genomföra den förändringen, något han för övrigt har erkänt.

- Vidare är det så att Frankrike har procentuellt flest rika i hela västvärlden. De betalar mycket lite i skatt. Om statskassan behöver förstärkas vore det enklast att höja skatterna för de förmögna.

- Slutligen har vi redan nu problem med sysselsättning för de äldre över 50. Att höja pensionsåldern löser ingenting, utan tvärtom bara förvärrar problemet.

Stödet till de strejkande är mycket starkt, samtidigt som Sarkozy blir allt mer impopulär. Anne-Emmanuelle gläder sig åt att kampviljan idag är mycket större än bara för något år sedan.

- Vi kommer inte att ge upp. Det handlar om jämlikhet och rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar