Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 4 oktober 2010

Nätverk dygnet runt i Ådalshallen


Under hela helgen fylldes Ådalshallen i Kramfors med dataintresserade ungdomar. Det var dags för den nionde upplagan av K-Lan. Mer än tre hundra mötte upp för att dygnet runt spela dataspel och träffa likasinnade.
- Det är det största drogfria evenemanget för ungdomar i Kramfors, efter Jesusrock, säger Örjan Karlsson-Gädda från arrangörsföreningen.

K-Lan står för Kramfors Lan, där Lan utläses Local Area Network, det vill säga helt enkelt lokalt nätverk. Och det är just ett brinnande intresse för nätverk som förenar deltagarna. Markus Nordlander, som är eldsjäl i föreningen, berättar att från början handlade det mycket om fildelning, och många kom för att få bandbredd, alltså en snabb uppkoppling. Så är det inte längre.

- De flesta har snabbare internet hemma, säger Markus.

Istället handlar det om att träffas. Många av dem som deltar i K-Lan brukar spela med varandra också i vanliga fall.

Träffen i Ådalshallen pågår från fredag eftermiddag till söndag mitt på dagen. Det är mycket få som väljer att gå hem och sova. För dem som vill finns det sovplatser i Ådalshallens matsal. Även om de flesta kommer från Kramfors med omnejd, finns det också deltagare från Skellefteå, Umeå, Sundsvall, och naturligtvis Härnösand och Sollefteå.

Linus Larsson är 17 år och kommer från Sollefteå. Det är andra gången som han deltar i K-Lan. Med sig har han jämngamla kompisen Johan Sawander, som är där för första gången.

– Självklart blir det fler gånger, säger Johan.

Medelåldern bland deltagarna ligger på 15-16 år, berättar Örjan Karlsson-Gädda, som med sina 37 år är i särklass äldst i hallen. Förutom de 230 som har datorplats kommer det runt ett hundratal för att hälsa på. Så gott som alla är killar. Men det finns undantag. Marielle Olofsson från Kramfors hälsar på en kompis, något som hon brukar göra varje år. Hon tror att nästa år kommer det fler tjejer.

– Vi får hoppas det, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar