Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 25 oktober 2010

Angeläget och vackert av Kajsa Grytt


Artist: Kajsa Grytt
Plats: Svanö Folkets hus

Publik: 50

Längd: 1,5 timme

Bäst: Stämningen/Kontakten med publiken

Sämst: Ljudanläggningen

Hon presenteras i programmet som 80-talets punkdrottning, de som har åldern inne minns henne säkert som frontfigur i det legendariska bandet Tant Strul.


RelateratPå lördag kväll stod Kajsa Grytt ensam på scenen i Svanö Folkets hus med sin gitarr, och vid första anblicken kändes det allt annat än punkigt. Den forna punkikonen var stramt klädd i svart, med det blonda håret i prydliga flätor.

Men såg man bortom det första intryckets bedrägliga sken fanns där gitarrackompanjemangets skarpa ljud, och en röst som lätt och ofta låg nära desperation.

Hon skiftar mellan akustisk och elgitarr, och sjunger angelägna sånger som blandar högt och lågt, glädje och sorg. Flera av låtarna är hämtade från plattan Brott och straff, med sånger skrivna av kvinnliga fångar från Hinsebergfängelset. Också flera andra texter handlar om utsatta kvinnor som kämpar för sin värdighet, väl medvetna om att man måste välja livet. En konsekvent och obrottslig kvinnosolidaritet är konsertens röda tråd.

Det tas mycket väl emot även av den manliga delen av den lilla men entusiastiska publiken. Kajsa Grytt är mycket duktig på att upprätta kontakt med sin publik. Hon är avspänd och utstrålar öppenhet, som inbjuder till dialog. Responsen var mycket tacksam hela kvällen, och Kajsa Grytt fick avsluta konserten med inte mindre än tre extranummer. Det finns bara ett ord för det, och det är succé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar