Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 12 oktober 2010

100 år med Nordingrå kyrkokör firades med jubileumskonsert


Nordingrå kyrkokör firade sitt 100 årsjubileum. Dagen till ära höll man en konsert på lördagen i sin egen kyrka. På programmet stod pärlor ur gångna tiders repertoar.
- Vi är en mycket aktiv kör, berättade Marianne Nilsson, medförfattare tillsammans med Christina Norlander till boken om Nordingrå kyrkokörs historia.

Kören repeterar minst en gång i veckan, och så håller man konserter med jämna mellanrum. Så gott som alla 25 körmedlemmarna kommer från Nordingråbygden. Åldersspridningen inom kören är mycket jämn.

Till jubileumskonserten hade man bemödat sig om en klädsel som skulle ge ett intryck av gamla tider. Särskilt damerna hade plockat fram svarta klänningar, sjalar och hattar ut garderobsgömmorna.

Kvällens program inleddes med en sång ur Hulda Nordlanders notbok. Hulda var Nordingråbo och en av de ursprungliga körmedlemmarna. Hennes notbok har återfunnits på länsarkivet.

Under konsertens inledning höll kören till på sin vanliga plats uppe på orgelläktaren. Efter några sånger flyttade man med anledning av dagens jubileum ner till koret.

Konserten fortsatte med sånger av Beethoven, Mozart och Faure, men också med psalmer och mer folkliga inslag som Alf Hambe och gospel. Kören dirigerades av sin ledare Lena Bagge Lindström. Kvällens musiker var Marianne Nilsson som spelade orgel på läktaren, medan Anita Henriksson hanterade flygeln och kororgeln, Cecilia Parkman och Paulina Westerlund spelade violin, och Thomas Lindström spelade bas.

Innan avslutningen sjöngs ut avtackades flera av veteranerna för lång och trogen tjänst, den längsta faktiskt inte mindre än 48 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar