Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 5 juni 2010

Nazism i Israel


Det har under senare tid i Israel förekommit flera fall av vandalism med nazistiska förtecken. Hakkors, nazistiska slagord och antisemitiska karikatyrer har klottrats på synagogor och kyrkogårdar. Vid några tillfällen var de skyldiga ungdomar som ”hade tråkigt”, vilket visar på ett lika skrämmande som avslöjande sätt den obefintliga roll som Förintelsen idag spelar för dagens israeliska ungdom, och att den i stället används instrumentellt av de politiska eliterna för att främja Israels intressen.

Men i de flesta fall var förövare regelrätta nynazister, alltid med rötter i forna Sovjetunionen. De har kommit till Israel för att undkomma hopplösheten i de nykapitalistiska samhällena, åberopande någon mer eller mindre avlägsen judisk släkting. Någon judisk identitet finns inte hos dem alls, tvärtom säger de sig öppet vara antisemiter, de hatar judar, beundrar Hitler och anser att det är dags att avsluta det jobb han påbörjade.

Anledningen till att dessa människor inte bara kan komma till Israel, utan också ofta är medborgare i landet, är den israeliska lagen om återvändande, av många betraktad som den israeliska statens grundbult. Den ger alla judar rätt att återvända till sitt nationella hem, och givetvis att erhålla medborgarskap. Definitionen av jude är vid och generös, det räcker oftast med en judisk mor- eller farförälder.

Samtidigt finns det inom Israels gränser en allt större palestinsk befolkning, som trots att de har bott där sedan generationer, och är födda i landet, saknar medborgarskap, och behandlas som tredje klassens medborgare.

Skrivet för snart tre år sedan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar