Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 27 juni 2010

Vecka 26. Sommaren som kommer


Sommaren hittills har inte varit något vidare (fast inte i Stockholm), vilket har närmast lett till landssorg. Som vanligt. Det är samma visa i stort sett varje år. Dessa enorma förväntningar kommer nästan alltid på skam, och det blir en väldig besvikelse och frustration. Och då menar man naturligtvis vädret.

I rättvisans namn måste det ändå medges att det bästa med sommaren tilldrar sig utomhus. Hela sommaren riktigt sjuder av kulturaktiviteter under bar himmel.

Friluftsteater tillhör sommarens höjdpunkter. Själv ska jag till Döda fallet i Jämtland och se "En midsommarnattsdröm" med bland annat Sven Wollter, i sonens Karls regi.

Parkteatern i Stockholm är en av sommarens höjdpunkter, missa inte det. Det spelas utomhusteater lite varstans, kolla bara upp det, ta vara på möjligheten.

Musikfestivaler är också trevliga så här års. Vi som bor på dessa breddgrader satsar framför allt på Skulefestivalen i juli, och så naturligtvis Urkult i Näsåker första helgen i augusti. Det finns säkert en musikfestival nära dig.

Vad finns det mer för kulturaktiviteter under sommaren? Utomhusbio är ingen höjdare i Sverige. Alldeles för osäkert. Och visst, man behöver inte vara ute hela tiden. En bok kan

fördel läsas både inne och/eller ute. Ni som följer Tidningen Kulturens eminenta recensionsavdelning är knappast i behov av lästips.

Ska någon resa utomlands rekommenderar jag varmt operafestivalen i Verona. På närmare håll finns den förträffliga Nyslotts operafestival, på finska Savonlinnan oopperajuhlat, och stannar man hemma i Svedala bjuder Ystad på en operafestival första helgen i juli, och dessutom finns operafestivalen på Ljusterö varje sommar till minne av Jussi Björling.

Nu tänker jag själv ta mig en välbehövlig sommarvila. Så klart med massor av kulturaktiviteter.

Nu tar jag ledigt och återkommer i början av augusti.

Trevlig kultursommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar