Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 21 juni 2010

Veckan som kommer Vecka 25 2010


Fotbolls-VM är igång. Totalt nördigt, helt meningslöst, och underbart härligt! En riktig fest under flera veckor. Tre matcher om dagen – Socialstyrelsen kunde inte ha utfärdat bättre rekommendationer.

Veckan börjar med sommarsolståndet. Det är den tidpunkt på året då solen antar sin största deklination, det vill säga står som högst på himlen på norra halvklotet. Solen står då i zenit över Kräftans vändkrets. Det riktigt intressanta är att det vid sommarsolståndet inträffar årets längsta dag och kortaste natt. Då är det ljust och vackert, och inte bara i Kramfors. Och sedan vänder det.

På tisdag är det årsdagen av Operation Barbarossa 1941, det tyska anfallet på Sovjetunionen. På dagen året innan ingicks vapenstillestånd mellan Frankrike och Nazityskland efter det franska nederlaget. Det som betraktades som Europas mäktigaste armé besegrades efter tre veckor, efter att inte ha visat någon större stridsvilja. Det fanns undantag, bland annat de arabiska trupperna från de nordafrikanska kolonierna. Som tack och belöning berövades de arabiska soldaterna rätten till pension efter kriget. Det ödet drabbade inte samarbetsmännen, och de var många.

På onsdag är det Luxemburgs nationaldag. Ett av världens minsta länder, ett storhertigdöme, välbärgat, med ett eget språk, mycket stor invandring, och en yrkesarmé på 900 man. Landets valspråk är ”Mir wëlle bleiwe wat mir sinn”, vilket är luxemburgiska för ”Vi vill förbli det vi är”.

På torsdag är det årsdagen av inledning av Napoleons fälttåg mot Ryssland 1812. Ett klassiskt historiskt misstag, men symptomatiskt nog infaller bara två dagar efter årsdagen för det nazityska anfallet på Sovjet.

På fredag är det midsommarafton. Den svenskaste av alla helger. Om Sverige prompt ska ha en nationaldag borde den vara just midsommar. Den har ändå alltid varit en inofficiell nationaldag för de flesta.

På lördag är det 47 år sedan president Kennedy under ett besök i Västberlin fällde de berömda orden ”Ich bin ein Berliner”, vilket är rätt kul då det betyder ”Jag är en syltmunk”. Å andra sidan det kunde ha varit värre. Tänk om han var i Hamburg istället, ”Ich bin ein Hamburger”. Eller i Frankfurt, ”Ich bin ein Frankfurter”. Nej, det var bättre med en syltmunk.

Veckan avslutas med årsdagen av att världens första kärnkraftverk togs i bruk 1954 i staden Obninsk, 107 km sydväst om Moskva i Ryssland, dåvarande Sovjet. Nu väntar vi bara på att världens sista kärnkraftverk ska tas ur bruk. Efter Centerpartiets historiska svek ser det i alla fall mörkt ut i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar