Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 7 juni 2010

Världsmiljödag ute i naturen


Världsmiljödagen uppmärksammades i Kramfors med flera aktiviteter. En skogsvandring från Gissjön till Ramsjövägen lockade ett drygt 20-tal naturintresserade. Vid Omneberget ledde Bernt Persson en botanisk vandring.

Världsmiljödagen är en temadag, som organiseras av FN, och som firas årligen över hela världen sedan den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972. Varje år har dagen ett tema och från 1987 har en eller två städer har varit värd för firandet. Årets tema är biologisk mångfald, och för första gången är ett land värd. Det är Rwanda, ett land med en exceptionell biologisk mångfald.

Utflykten till Gissjö föregicks av två föredrag på biografen Royal. Arkeolog Maria Tjärnström talade om kulturmiljöer i skogen, och skogskonsulent Bengt O Westman berättade om stödförbättrande skötsel av levande skogar.

Sedan bar det av mot Gissjön i en chartrad buss. Ledare för utflykten var Kjell Dahlqvist, föd i trakten, och ägare till ett litet sågverk där.

- Vi ska följa kulturspår i landskapet, sa han.

- Här finns många intressanta rösen, och framför allt lämningar från den tiden då fäbodarna fortfarande var i gång.

Med på vandringen var också Torsten Wiklander, som är mycket kunnig om trakten kring Knäfta.

Omne byalag och Naturskyddsföreningen arrangerade en botanisk vandring vid Omneberget, som är ett av våra mest intressanta sydväxtberg med en rik och sydligt präglad flora.

Publicerat i Tidningen Ångermanland 2010-06-07

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar