Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 14 juni 2010

Veckan som kommer Vecka 24 2010


Skolavslutningarna är lyckligen avklarade. Dessvärre envisas fortfarande många med den beklagliga traditionen som inte skiljer kyrkan från staten, och som släpar unga människor till kyrkan för avslutningsceremonin. Religionen ska vara en privatsak, och följaktligen ska aktiviteter i skolan vara sekulära. I synnerhet för dem som omfattas av skolplikten. På fritiden kan de göra vad de vill, ha en avslutningsceremoni i kyrkan, eller i synagogan, eller i moskén, eller vad som helst var som helst.

Nu till det som komma skall. Veckan början med Ernesto ”Che” Guevaras födelsedag. Hjälte för många men långt ifrån för alla. Själv är jag tilltalad av hans internationalism. Och Kuba är faktiskt ett av de få länder i Latinamerika under efterkrigstiden som inte har drabbats av USA-stödda militärkupper. Än.

På tisdag är det flaggdag i Danmark. Då firar man Valdemarsdagen. Den firas i Danmark den 15 juni varje år sedan 1912 Det var på denna dag 1219, som Dannebrogen enligt legenden föll ned från himlen i Estland, där den danske kungen Valdemar Sejr kämpade med venderna och mot esterna i slaget vid Lyndanisse. Det är vad jag kallar en riktig nationalmyt. Det är förmodligen därför de svenska flaggdagarna väcker så lite känslor. Jag menar Gustav Vasas kröning, va? Och 1809 års författning!

På onsdag är det årsdagen av Imre Nagys avrättning 1958. En kommunistledare, som troligen en gång i tiden hade varit NKVD-angivare, arkebuserad för sin medverkan i revolten mot Sovjet. Mycket mer tragiskt än så kan det inte bli.

På torsdag är det 38 år sedan som en grupp inbrottsmän grips på det demokratiska partiets högkvarter i Watergate-komplexet i Washington D.C. Vad som såg ut som ett simpelt fall av tjuveri var början till Watergateskandalen, och början till slutet för president Richard Nixon, Tricky-Dick.
Att spionera på diverse vänstergrupper, det var helt i sin ordning, det har vi ju alltid gjort. Men att spionera på varandra! Det var vi inte överens om, det var ett övertramp, och det tänker vi minsann inte tolerera.

Fredag är skammens dag i Sverige. Då är det två år sedan som riksdagen röstade genom FRA-lagen. Den tillåter säkerhetstjänsten att avlyssna ALL telefon- och internettrafik till och från utlandet. Det är en lag som får gamla Stasi att framstå som ett gäng glada amatörer. Och naggar Sveriges demokratiska statsskick i kanten.

På lördag är det 57 år sedan som Ethel och Julius Rosenberg avrättades i elektriska stolen för spioneri. Den var på sätt och vis det kalla krigets kulmen, och den absoluta höjdpunkten i häxjakten på kommunister och landsförrädare. Ingen stor dag i USA:s historia.

Veckan avslutas med Sigismund Vasas födelsedag. Han såg dagens ljus 1566 på Gripsholms slott i Mariefred. Honom gillar jag. Han var både svensk och polsk kung. Framför allt flyttade han Polens huvudstad från Kraków till Warszawa, där det rätteligen hör hemma.
Han står staty i Gamla stan i Warszawa, och enligt legenden ska staden leva vidare så länge han står där. Tittar ni på bilder från Warszawa 1945, där så gott som hela staden ligger i ruiner, inte minst i Gamla stan finns det inte sten på sten kvar, så ser ni att jo, statyn står där, helt intakt. Man kan bli vidskeplig för mindre. I alla fall om man är från Warszawa.

Publicerat i Tidningen Kulturen 2010-06-13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar