Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 6 juni 2010

Veckan som kommer Vecka 23 2010


Veckans händelse var utan tvekan det flagranta fallet av sjöröveri, statsterrorism och massakern på fredsaktivister. Det mest förvånande är nog ändå den sovjetliknande kör av apologeter som med ett häpnadsväckande nyspråk är på ökänt manér beredda att försvara SAKEN.

På måndag är det flaggdag i Norge till minne av den norska uppsägningen av unionen med Sverige. Norrmännen fick trots svenskarnas martialiska hot precis som de ville, och det är de säkert glada och tacksamma för idag.

Även om alltfler både här och där har börjat tala igen om en ny union.

På tal om Norge. På tisdag är det 70 år sedan de allierade började evakueringen av Narvik. De brittiska, franska och polska trupperna hade tyskarna i ett järngrepp och det var bara en tidsfråga innan de skulle tvingas kapitulera. De räddades dock av ett av alla dessa monumentala felbeslut som kantar hela andra världskrigets historia.

Mera Norden. På onsdag är det Ålands självstyrelsedag. Det firas årligen till minne av Ålands lagtings första sammanträde 1922.

De är kloka ålänningarna. En liten ö med vidsträckt autonomi. Svenskspråkig, men en del av Finland, där de mycket lättare får gehör för sin särart. Ett föredöme.

På torsdag är det Antoni Gaudis dödsdag. Han var en spansk/katalanskarkitekt, som gick bort 1926, och lämnade efter sig en rad högst märkliga byggnader. Den mesta kända är förstås Sagrada Familia i Barcelona. Den påbörjades 1882, och beräknas vara klar 2026, lagom till hundraårsdagen av Gaudis bortgång.

Fast många tvivlar på att det blir färdigt i tid till dess.

På fredag är det 40 år sedan Aleksandr Kerenskij gick bort i New York. Han var ett grandiost fiasko, men är trots det en av de absolut viktigaste personligheterna i rysk historia, ja kanske rent av i modern historia över huvudtaget.

Han var en stor patriot, 1941 när Nazityskland anföll Sovjet skrev han ett brev till Stalin och erbjöd sin hjälp till de förhatliga bolsjevikerna för fosterlandets bästa, ett brev som aldrig besvarades. Kerenskij firade säkert den ryska nationaldagen som infaller på lördag.

Men gjorde den det då också? Med tanke på den ryska historiens krokiga irrvägar är det tveksamt.

Veckan avslutas med Paavo Nurmis födelsedag. Född 1897, död 1973, var den finske löparen med sina nio olympiska guldmedaljör och 25 världsrekord en av de största idrottsmännen någonsin.

Publicerat i Tidningen Kulturen 2010-06-06

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar