Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 26 juni 2010

Wernström sätter punkt


ROMAN

Ett författarliv
Sven Wernström
Murbruk förlag

Sven Wernström är en av våra mest produktiva författare. Sedan debuten 1945 har han publicerat minst en bok om året, ibland faktiskt fler. Hans romaner är öppet politiska, med ett tydligt vänsterperspektiv. Som mest var han i ropet under det radikala 70-talet, då framför allt hans ungdomsromaner, med serien om ”Trälarna” i spetsen.

Nu har Sven Wernström hunnit bli 85 år, och föga förvånande har han ett behov av att sammanfatta och sätta punkt.

Det gör han i romanen ”Ett författarliv”, som skildrar ett Sverige under 100 år, från uppväxten i en arbetarfamilj på Söder under 30-talet fram till en tillvaro på ett äldreboende i en dystopisk framtid 2035. Skildringen av Författarens liv – Sven Wernström försäkrar i ett förord att boken inte är självbiografisk - löper parallellt med beskrivningen av samhällsutvecklingen i Sverige, och delvis också i världen.

Perspektivet är också här konsekvent från vänster, och det är ingen vacker bild av tillståndet i Sverige som Wernström målar fram. Sossarna har svikit, demokratin är satt ur spel och Sverige styrs av dekret från Bryssel i ett kvasifascistiskt Neuropa, all samhällsservice är avgiftsbelagd, klassklyftorna är enorma och hela samhället befinner sig i förfall.

Skildringen är rappt skriven, på ett medvetet enkelt och vardagligt språk, som tyvärr någon gång då och då slår över i predikan. Det personliga och det politiska varvas på ett spännande och fruktbart sätt. Många kända författare och kulturpersonligheter passerar revy.

Mitt i allt elände finns det mycket mänsklig värme och humor. Och slutet innehåller trots allt en strimma hopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar