Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 24 juni 2010

Vänstern avgör presidentval i Polen


Det polska presidentvalet ser ut att bli en rysare. Som väntat var det högerliberalen Bronislaw Komorowski och den konservative Jaroslaw Kaczynski som gick vidare till andra omgången, som äger rum om två veckor. Kaczynski är tvillingbror till den tragiskt omkomne presidenten, och det anses allmänt att sorgen efter olyckan har gynnat honom. Också de svåra översvämningar som har drabbat Polen nyligen har troligen gynnat oppositionen.

Vallokalundersökningar som pekade på en segermarginal för Komorowski med hela tolv procentenheter hade dock slagit totalt fel, och det verkliga avståndet visade sig vara blott 4,5 procentenheter.

Vänstern, det postkommunistiska socialdemokratiska SLD, gjorde ett långt bättre val än förväntat. Opinionsundersökningar gav SLD:s kandidat Grzegorz Napieralski omkring tio procent, nu hamnade han på närmare 14. Den unge och oerfarne Napieralski var ifrågasatt bland sina egna, men valresultatet blev en gruvlig revansch för honom. Det är det bästa resultat vänstern i Polen har gjort på mycket länge.

Dessutom innebär det att det är vänsterns röster som kommer att avgöra presidentvalets andra omgång där två högerkandidater står mot varandra.

En opinionsundersökning publicerad i Gazeta Wyborcza uppger att omkring två tredjedelar av SLD:s väljare kommer att rösta på Komorowski. Det förefaller sannolikt. Även om Komorowskis nyliberalism kan vara svår att svälja för vänsterns folk, har de än större motstånd till Kaczynskis klerikalism, chauvinism och moraliska konservatism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar