Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 14 juni 2010

Traditionell byggnadskonst på Ådalsbyn


Ådalsbyn i Sollefteå intogs under söndagen av hantverkare. Det timrades, renoverades gamla fönster, smiddes och snickrades. Det var Byggnadsvårdsdag, och den lockade en jämn ström av intresserade besökare.
- Vi har så många duktiga hantverkare på orten, och mängder av fina byggnader, säger Gunilla Rudehill, kommunarkitekt i Sollefteå.

- Det är viktigt att förnya kunskaper i byggnadsvård.

Anna-Karin Jonasson från medarrangerande Svenska Byggnadsvårdsföreningen inflikar att mycket av intresset kring byggnadsvård går tillbaka på hållbarhetstänkandet, som är mycket aktuellt nu.

Miljöaspekten lyftes också fram av Malin Ögren och Markus Blomberg från Resele som tillsammans driver företaget ”Spjuts timmerhus”. De nytimrar, renoverar och flyttar stommar. Företaget går ganska bra, men framför allt är de båda mycket nöjda med att få jobba med det de brinner för.

Detsamma gäller för Smed-Jan från Örnsköldsvik, även om han beklagade att han får mest ägna sig åt konstsmide, han skulle vilja ha fler beställningar på bruksföremål i traditionellt smide som gångjärn och lås.

Florian Bohm från Näsåker har träsnideri som hobby.

- Tyvärr går det inte att försörja sig på det, säger han.

Florian är tysk och kommer från Lüneburg utanför Hamburg. Han har bara bott i Näsåker i ett knappt år, men han trivs redan bra, och hoppas på att kunna ägna mer tid åt sitt träsnideri.

Jacob Heissenberger och Fredrik Lindgren från Träakademien visade hur man renoverar gamla fönster, Anders Berglund berättade om traditionella färger och Ola Månsson gav råd i allmänna byggnadsvårdsfrågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar