Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 20 juni 2010

Konst om arbete – arbete med konst


Yrkeslivet gjorde sitt intåg på Konsthallen i Kramfors igår. Det var vernissage för utställningen ”Min arbetsplats”. Kommunens kulturenhet har tillsammans med tillväxtenheten bjudit in alla att skildra sin arbetsplats.

- Vi ville visa upp bredden och mångfalden inom arbetslivet i Kramfors kommun, säger kultursekreterare Ninni Melander.

Förra året ordnades en liknande utställning med temat ”Mitt Kramfors”, som ville skildra smultronställen i kommunen. I år har man istället satsat på att konstnärligt gestalta vardagen i yrkeslivet. Det blev samtidigt ett möte mellan konsten och vardagen. En inbjudan utgick till samtliga företag i kommunen. 16 stycken nappade.


Två träffar arrangerades för de intresserade, där olika aspekter av utställningen diskuterades. Man gick genom praktiska detaljer, Ingalill Bergman bidrog med ett jämställdhetsperspektiv, och konstnärerna Åsa Bergdahl och Janne Björkman hjälpte till med den rent konstnärliga utformningen.

- Det var ett möte mellan amatörer och proffs, och jag tror att det finns en viktig demokratiaspekt på den processen, genom att den skapar förståelse för andra konstformer än de traditionella, säger Åsa Bergdahl.

- Processen var på sätt och vis viktigare än själva resultatet, säger Åsa.

Hon tror också att utställningen kan locka nya grupper av besökare till Konsthallen, en uppfattning som såg ut att besannas under vernissagen.

Många av bidragen bestod av fotografier. Norrskog presenterade stämningsfullt svart-vitt foto med personporträtt i fokus. VTG bjöd på färgfotografi i bjärta färger på stora, maffiga entreprenadmaskiner. Det kraftfulla balanserades fint av en liten presentation av företagets give-aways, och en nästan rörande teckning av interiören av en förarhytt på en lastbil.

IKF Kramfors, internationella kvinnoförbundet, visade upp en fantastisk textilapplikation, som utstrålade mångfaldens rikedom och styrka.

Dataföretaget Red Light bjöd in till en läcker installation, som nog de flesta associerade mer till semester än arbete, och som inte direkt gav någon uppfattning om vad företaget egentligen sysslar med, men det var förmodligen just själva meningen.

I Ådalshälsans monter fick besökarna lägga ett pussel med företagets medarbetare, ett uppskattat bidrag.

Kommunalrådet Jan Johansson illustrerade en vecka i sitt arbete med två stolar i en djupt symbolisk installation. Två olika stolar, vars inbördes relation gav åtskilligt att fundera över.

Johanssons kollega och motståndare Bertil Böhlin skildrade samma arbetsvecka genom en jättestor dagbok uppsatt på väggen.

- Utställningen är en kul idé, sa Böhlin. Och fantasifullheten är imponerande.

1 kommentar:

  1. Intressant och lite udda? Ska nog se den nästa gång jag har vägarna förbi.

    SvaraRadera