Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 23 december 2013

Självbiografisk barnbok om uppväxt i BollstaSerietecknaren Mats Jonsson har debuterat som barnboksförfattare. I lördags läste Bollstasonen ur sin nypublicerade bok ”Monstren i skogen” på biblioteket i Kramfors.

-          När jag själv fick barn började många fråga mig när jag kommer att skriva en barnbok, säger Mats, som är hemma i Stensätter för att fira jul med sin familj.

Han berättar att när han läste för sin dotter började han att fundera på hur han skulle ha skrivit. Den avgörande impulsen kom dock från barnboksförfattaren Anna-Clara Tidholm, när de träffades på Littfest i Umeå. Hon tyckte om det starka barnperspektivet som finns i Mats Jonssons serieroman ”Pojken i skogen”, och tyckte absolut att han borde skriva en barnbok.

-          Hon mer eller mindre beordrade mig att göra det, säger Mats med ett skratt.

Likheten mellan titlarna är ingen tillfällighet. Barnboken är en fortsättning på det självbiografiska som är Mats Jonssons signum, och som han själv säger är det just det han kan bäst.

”Monstren i skogen” är bara början på ett större barnboksprojekt. Mats planerar fem till sex böcker, som kommer att behandla olika aspekter av ämnen som finns i ”Pojken i skogen”. Han har redan nu ett färdigt manus till en ny bok, och åtminstone ett par bra idéer till fler böcker.

Barnboken är ingen serieroman, utan en mer traditionell textbok, givetvis med illustrationer av författaren själv.

Barnböcker får vanligen mycket mindre uppmärksamhet än vuxenromaner, men Mats berättar att hans barnbok har faktiskt blivit nämnd på de stora rikstidningarnas kultursidor. Den skarpaste kritiken kom dock från dottern Ellen:


-          Pappa, den var jättebra, verkligen jättebra, får jag se på tv nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar