Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 17 december 2013

Så ska Ullånger göras attraktivt



Vad är det som gör en plats attraktiv, för människor som bor där, och som lockar till inflyttning? Akademi Norr, som ägs av 13 kommuner i de norra länen, driver ett projekt vid namn Attraktiva platser, som ska ge ett svar på denna fråga. Fyra kommuner ingår i projektet: Arvidsjaur, Arjeplog, Sorsele, och Kramfors. Igår kväll presenterades på Centrumhuset de första konkreta resultaten av projektet.

Syftet är att skapa en arbetsmetod som genom medborgardialog ska inspirera, ge ökad kunskap och leda till utveckling. Pilotorten i Kramfors kommun är Ullånger. Här har man genomfört en temadag, en tätortsvandring, föreläsningar och workshops, och gjort ett antal djupintervjuer med Ullångersbor.

Kommunens tillväxtenhet har hela tiden fört ett samtal med lokala företagare, föreningar, skolor och engagerade medborgare. Inte minst skolor är viktiga i sammanhanget då barnperspektiv ska genomsyra allt utvecklingsarbete inom kommunen.

Ett av förslagen som kom fram i dialogen var behovet av ett tilldragande och tillgängligt centrum, där skolan och företagen skulle få en framträdande plats. Ett område som man särskilt riktade in sig på var parkeringsplatsen mellan Sundbrogatan och Solvägen, som nu används bara sporadiskt, och kanske inte heller är en prydnad för orten.

Idén är att skapa en generationernas park, med bland annat en lekplats, och där man ska kunna hålla olika evenemang och marknader.

För tillfället finns det drygt en halvmiljon anslaget till projektet, men behovet är minst det dubbla – till att börja med. Man var överens om att allt bör genomföras stegvis. Man diskuterade varifrån man kunde få loss mera pengar, Allmänna arvsfonden och EU-medel nämndes.

Det viktigaste just nu är emellertid att det snabbt bildas en lokal arbetsgrupp som kan samarbeta med kommunen.


-          Det måste bli verkstad! sa näringslivschefen Conny Eriksson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar