Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 2 december 2013

Klassiskt och poetiskt med Svanökören



Svanökörens adventkonsert i Gudmundrå kyrka är ett säkert tecken på att julen närmar sig. Traditionen är gammal, så gammal att inte ens veteranen och musikprofilen Barbro Lundquist minns när den började.

-          Jag har varit med i 35 år, och då hade man redan hållit på i många år, säger Barbro.

Svanökören har sedan ett år tillbaka en ny ledare och dirigent, dragspelsvirtuosen David Wahlén. Körens 70-årsjubileumskonsert i höstas var deras första stora gemensamma framträdande, och samarbetet har fördjupats till ömsesidig belåtenhet sedan dess. David har bara gott att säga om sina nya skyddslingar, och anser att adventkonserten ger Svanökören en bra möjlighet att visa upp sig från sin bästa sida.

-          Kören presenterar sig från ett konstnärligt perspektiv, där man bland annat sjunger stora klassiker, säger David Wahlén.
-          Dessutom får de genom samarbete med Noratrion och solisterna ett helt annat klangvärde.

Solisterna ifråga var sopranen Anna Larsson, och Klas Norberg, som hade tredubbla roller under kvällen. Som solist, som medlem i Noratrion, och sist men inte minst som körmedlem.

Klas har, liksom Anna, uppträtt tillsammans med Svanökören vid åtskilliga tillfällen, och hans version av O helga natt var ett riktigt bravurnummer.

Repertoaren bestod i övrigt av klassiker som Händel, Bach och Sibelius, några traditionella julsånger, och ett par psalmer då publiken kunde sjunga med.

-          Det ska vara stillsamt utan att vara stelt, sa David Wahlén.


Konserten hade också ambitionen att vara poetisk, och David bidrog genom att läsa Viktor Rydbergs dikt Tomten på jämtska. Dessutom ackompanjerade han på dragspel i närmare hälften av programmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar