Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 29 december 2013

Från DDR:s skuggsidaFlickan
Angelika Klüssendorf
Övers: Christine Oudenne
Thorén & Lindskog, 2013

I romanen har hon inget namn, hon kallas bara för Flickan. En ung människa som förvägras identitet och en egen personlighet.

När romanen börjar är hon tolv år gammal, bor med en lillebror och en alkoholiserad mamma, som tar ut sina många frustrationer på barnen, framför allt flickan. Det är en fysisk och mental misshandel som inte kan kallas för något annat än tortyr. Barnen lever i en misär och är utsatta för en misskötsel som är fullständigt skräckinjagande. Den är den socialistiska DDR:s absoluta skuggsida, långt från de socialistiska tio budordens (!) stolta innehåll.

Samtidigt är samhället märkligt frånvarande. Tomrummet kring flickan är också frapperande, det finns knappt några grannar, inte heller andra familjemedlemmar, skolans och andra samhällsinstitutionernas personal förblir anonym, de utgör bara vaga konturer av en oförståelsens mur som hela tiden möter flickan.

Det skapar en klaustrofobisk bubbla kring flickan, vilket antagligen var författarens avsikt för att visa på hennes totala ensamhet och isolering. Men risken är att hon förblir oåtkomlig också för läsaren, och det var nog knappast meningen.

Detsamma gäller mammans person, och även fadern, ett charmtroll till alkoholiserad fängelsekund. De har ingen historia, ingen bakgrund, de bara är rent och oförfalskat elaka, grymma och ansvarslösa, utan någon som helst förklaring.

Det är möjligt att det ter sig precis så för flickan, för hennes del kan det kvitta lika varför de är som de är. Men risken är än en gång att läsaren lämnas utanför, man stirrar in i en glasbur där det pågår saker som aldrig kan bli begripliga.


Romanens styrka ligger i den kompromisslösa skildringen av flickans inre styrka, och hur hon växer som person. Hon upptäcker sin kropp, börjar inse sin begåvning, och förvandlas från den utstötta flickans fula ankunge till en ung kvinnas om inte svan, så i varje fall en flygfärdig fågel.  Bilden som tecknas är allt annat än idealiserad. Det är en stark berättelse om en ung människas väg in i vuxenlivet, där det kanske trots allt finns en framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar