Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 2 december 2013

Riktigt hantverk på jubilerande julmarknad på Svanö



Julmarknaden på Svanö firade i år 25-årsjubileum. Vivi-Anne Hagelstedt som var den första marknadens initiativtagare fanns på plats, trots att hon numera bor i Sundsvall.

-          Det började 1988, berättar hon, jag hade så mycket vävt hemma, och tänkte att det måste man kunna göra någonting med, och undrade om det fanns fler på ön som höll på med hantverk.

Det gjorde det, det var fem det året som sålde sina hantverksprodukter på Svanö Folkets hus. Året efter hölls ingen marknad, men sedan dess har marknaden ägt rum regelbundet dagen före första advent. För varje år har försäljare blivit fler och fler.

-          Intresset växer hela tiden, så sent som igår ringde Pirkko Heino, som är med idag, säger Vivi-Anne Hagelstedt.

Ett oavvisligt krav på dem som vill vara med är att de ska sälja riktigt hantverk. I år fanns 18 stycken försäljare på plats. Den vanligaste produkten var textilier i någon form, vävt, stickat, tovat och sytt, och lapptäcken. Dessutom självfallet kransar och andra juldekorationer. Under tidigare år har man haft flera keramiker, i år fanns det med smide, av Björn Räfsbäck i Ramvik, vanligt är ganska ovanligt.

Populär var lokalproducerad mat från Hola Grönt, det var grönsaker, sylt, saft, senap, och en riktig specialitet i form av älgörtsaft, tydligen bra mot värk.

Hola Grönt hade också samtidigt försäljning på julmarknaden i Prästmon.

-          I år är jag på Svanö, medan min sambo Göran Ahlberg säljer på Medeltidscentrum. Vi får se vem som säljer mest, säger Britt Olofsson med en illmarig blick.

För serveringen ansvarade restaurang B7 från Härnösand.


Arrangörerna var mycket nöjda med publiktillströmningen under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar