Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 21 december 2013

Historisk kriminalroman med feministiskt tema



Bedragarna
Bo R Holmberg
Ord & Visor förlag

Året är 1952, och även om ekot av skotten i Lunde inte helt har klingat av, håller Sverige på att bli ett modernt välfärdssamhälle. Numera har man tre veckors lagstadgad semester, något som många arbetare med stora familjer att försörja använder till att arbeta extra hos bönder. Det blir allt mer ont om arbetskraft på landsbygden, folk flyttar in till städerna, och den lilla köpingen Örnsköldsvik håller på att förvandlas till en riktig storstad. Kvinnorna som i och med beredskapsåren har tagit klivit ut i arbetslivet jobbar numera i allt större utsträckning utanför hemmet.

Och i polishuset i Örnsköldsvik är det fortfarande en Morell som löser svåra brottsfall. Eller rättare sagt är de två nu, det är den åldrande Erik, och han har fått assistans av sonen Karl, fjärde generationen Morell iklädda polisuniform.

Bo R Holmbergs åttonde historiska kriminalroman har ett feministiskt tema. Mäns våld mot kvinnor, inte minst det sexuella våldet, är ständigt närvarande, ligger strax under ytan och hotar hela tiden att bryta ut.

Också det brott som far och son Morell ska lösa har en koppling till sexuella övergrepp. Kvinnorna riskerar ständigt att drabbas av männens svek och bedrägeri. Bokens titel kunde lika gärna vara Män som lurar kvinnor.

Ingen kan som Bo R Holmberg låta läsaren kliva rakt in i handlingen. Språket är enkelt och effektivt, varje ord är som vägt på guldvåg. Styrkan ligger inte så mycket i det psykologiska spelet, Bo R bygger inte upp stämningar på samma sätt som till exempel Härnösandskollegan Annika Sjögren, utan tyngdpunkten ligger framför allt på miljöskildringar och beskrivningar av alla de komplicerade relationer, som för handlingen framåt.

Författaren rör sig lika hemtamt i Örnsköldsvik, Sandslån, Arnäs som i Nyland. Intrigen byggs upp av många olika trådar, som Bo R skickligt knyter ihop, även om jag måste medge att jag anser att boken skulle må bra av lite större ekonomi i det avseendet.

Det hindrar inte att det är mycket spännande, kriminalgåtan tätnar i samma takt som läsglädjen växer. Upplösningen följer det klassiska schemat skuld-ånger-försoning. Romanen berättar lika mycket om männioskorna som om det samhälle de lever i.

Bo R Holmberg håller ställningen som den historiska kriminalromanens okrönte kung i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar