Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 16 december 2013

Julmarknad med gamla och nya traditioner



Den traditionella julmarknaden på Nordvikskolan lockade som vanligt många besökare. Både skolans elever och besökande knallar stod för ett varierat utbud av hantverk, kreativa julklappar, julgranar, julblommor, och annat som hör julen till, och även andra produkter.

Trängseln var stor inne, men det berodde nog trots allt inte på att det kom mer folk än vanligt, inte heller att det fanns fler försäljare på plats.

-          Förra året var det mer utspritt, flera knallar stod ute, men eftersom det var så hemskt kallt då, bestämde vi i år att vara inne istället, säger Carina Wallin, en av lärarna vid skolan.

Några tappra höll ändå till ute, kylan var inte särskilt besvärande. Grabbarna från Gran UF, som säljer julgranar och så kallade kinaspisar, var på plats för andra året, och de hoppades att det skulle gå lika bra som under julmarknaden förra året.
-          Hittills har det gått riktigt bra, säger Max Malmberg.

En viss skillnad jämfört med tidigare år var att det fanns färre UF-företag med. Under tidigare julmarknader på Nordvik kunde så många som 25 UF-företag finnas på plats, i år var det bara ett tiotal.
-          Förmodligen beror det på att förr om åren hölls UF-mässan här på skolan, men i år har den flyttat in till den nya Gallerian i centrala Kramfors, säger Susanne Forsén Rissanen, som är lärare vid Nordvik.

En annan nyhet var att många nya spännande maträtter har berikat den svenska julmatstraditionen. Elever vid skolan med bakgrund från olika länder hade lagat sina hemländers specialiteter. Hamse Mahamud från Härnösand sålde sanbusa och quaraa från Somalia, en sorts piroger med kryddad köttfyllning.

Populärt var den eritreanska rätten injera med zigni, tunna pannkakor av olika sorters mjöl med fyllning av kött och grönsaker. En kryddstark lunch som värmde gott i den svenska vintern, och tar enligt uppgift flera dagar att tillaga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar