Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 9 december 2013

Julmarknader med stor variationDet är högsäsong för julmarknader. Stora och små, inne och ute, och med ett varierat utbud, bidrar de till att höja julstämningen. Under lördagen ägde inte mindre än tre stycken rum på olika platser runt om i Kramfors.

Kyrkdals IK anordnade sin julmarknad ute i Ärsta parken i en mysig miljö där knallarna bjöd ut sina varor till försäljning från bord uppställda mellan de praktfulla tallarna.

Jessica Häggqvist från det nystartade Tigers bageri i Härnösand sålde surdegsbröd, som är hennes specialitet. Peter Elving och Agneta Örnell från Bollstabruk åker runt och säljer amerikanska donuts. Inför julen har de tagit fram en särskild helgvariant med kanel och socker, och Peter berättade glatt att det var mäkta populärt.

Ann-Christin Sandberg från Lugnvik och väninnan Lillemor Jonsson från Bjärtrå sålde bland annat pepparkakshus. Det är första gången de är med på en julmarknad.
-          Kul att träffa folk, sa Lillemor Jonsson.

På den traditionella julmarknaden på Gudmundrå hembygdsgård bjöds besökarna på allsång med Egil Nordlöf. Här säljer man bara hantverksprodukter av god kvalitet.
-          Mest är det som vanligt ätbart och stickat, sa Åsa Åsander från hembygdsföreningen.

Ett uppskattat inslag var bakningen av halvtjockkakor och rullrån i bagarstugan. Kakorna bakar man bara inför julhelhgen, annars blir det mest hårt och mjukt tunnbröd. Den härliga doften spred sig vida omkring och lockade många besökare.


Julmarknaden i Bönhamn, i hjärtat av Höga kusten, upprepade förra årets succé, och fick den lilla fiskarbyn att leva upp med många besökare trots vinterns pinande nordanvindar. På plats fanns drygt 50 försäljare med ett fint utbud av julens läckerheter som bakverk, kött, och rökt fisk, som det anstår ett fiskarsamhälle. Dessutom fanns det naturligtvis hantverk, kransar, skinn och smycken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar