Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 20 december 2013

Bättre Obscent än aldrig



Kaos bor granne med Västansjö Folkets hus. Orevyn repeteras här för fullt, men även om det för den oinvigde kan se ut som oordning härskar, finns det en struktur bakom allt som sker på och utanför scenen.

-          Tack och lov är vi mycket rutinerade, och trots att vi har repeterat så få gånger sitter det bra redan nu, säger Hans Åström, en av skådespelarna, och tillika getbonde i Forsed.

Han är också den som ligger bakom många av texterna. Hans påstår på fullt allvar att han drömmer fram idéerna till sketcherna, och skriver sedan upp dem på fodersäckar efter att han vaknar. Han är också mycket noga med att påpeka att alla texter skrivs tillsammans av hela ensemblen.

Revyn spelas för trettonde året i rad, men ingen här tror att siffran tretton för med sig otur, tvärtom.

Liksom tidigare år har revyn ett namn som börjar på O-, och årets upplaga heter O-bscent.
-          Dels därför att vi tror att det lockar, säger Laila Lundqvist, som tillsammans med Anna-Britta de Wall är både skådespelare och regissör, men framför allt tyckte vi att vi har alltid varit så snälla, så nu skulle vi bli fränare.

Samtidigt försäkrar man att innehållet på inget sätt är ”under bältet”. Är det månne därför som man har satt upp ett stiliserat bälte rakt över hela scenen?

Inte heller finns det någon röd tråd i föreställningen, utan det är ett hopplock av kommentarer till aktuella händelser under året i Västansjö och dess omvärld.

Hela ensemblem från förra året är intakt, det har bara tillkommit tre barn i åldern fem till tio år. Alla de populära figurerna, Algot, Margot, Kajsa och Gunnel och Pastorn, hänger fortfarande med. Orkestern har utökats med några unga fynd från Hola Folkhögskola.


Orevyn är en nyårsrevy som brukar ha premiär till trettondedagshelgen. Nu tjuvstartar man redan dagen innan på lördag, och spelar sedan tio föreställningar varje lördag och söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar