Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 5 november 2013

Vårt behov av syndabockar då och nu



Ångermanland är det område i Sverige som drabbas värst av häxprocesserna under 1600-talet. Närmare hälften av alla avrättningar ägde rum här. Med utgångspunkten att det är möjligt att dra lärdom av detta för vår tid anordnades igår kväll ett kunskapsmöte på biografen Royal.

Talare var Håkan Sjöberg, välkänd guide från häxvandringar, Lars Högberg, arkivforskare och kartritare från Härnösand, Maria Nordlund, antikvarie och pedagog vid Murberget, och författaren och journalisten, med rötter i Härnösand, Kalle Holmqvist, som har skrivit en bok om häxprocesserna i Nordingrå.

Häxprocesserna utspelar sig under kristider, stormaktstidens alla krig har tömt landet på resurser och folk, framför allt män i arbetsför ålder, missväxtår drabbar de fattiga områdena särskilt hårt, dessutom råder den så kallade lilla istiden med extremt kalla vintrar. Behovet av syndabockar blir påtagligt för att vända folkets missnöje från de styrande.

Det är välkända mekanismer som går igen i historien, mest drastiskt i 30-talets Tyskland. Men inte heller vår tid är fri från dem.

-          Makt och pengar har inte alltid rätt, det är viktigt att tänka kritiskt och inte bara lyda order, sa Kalle Holmqvist.

Också Maria Nordlund pekade på stigmatiseringsprocessen. Under 1600-talet drabbade den till övervägande del kvinnorna, i Nordingrå var av 113 dömda 87 kvinnor och 26 män. På samma sätt drabbades under senare sekel judar, romer och homosexuella.

Maria Nordlund hoppades att Ångermanland på grund av sin historia ska ta täten i kampen mot olika former av uteslutning.

-          Vi ska vara världsbäst på att stoppa mobbning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar