Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 16 november 2013

Spökhistoria med komik och allvar



Spöket på Canterville
Medverkande: Pelle Sundkvist, Fredrik Sundberg, Stefan Wennberg, Eva Sköld, Kristoffer Abrahamsson, Madde Näsmark, Fanny Davidsson, Matilda Häggström
Regi: Mimmi Johnsson
Scenografi: Ellinor Jonsson och Åsa Wahlberg
Sollefteå Amatörteater, Önsta

Spöket på Canterville, baserad på en kortroman av Oscar Wilde, är en lättsam teaterpjäs men med en allvarlig underton. Sollefteå Amatörteater hittar i sin uppsättning en perfekt balans mellan det komiska och det allvarstyngda.

Mötet mellan den nya och den gamla världen, det moderna och det anrika är en tacksam arena för dråplig komik, där skrattet ändå riskerar att fastna i halsen. Den amerikanska familjen som köper det högadliga spökslottet är en bullrande grupp arroganta typer med pretentiöst löjliga patriotiska namn, och som tror att allt går att köpa för pengar. De har en produkt med ett välrenommerat varumärke för varje tillfälle.

Inte undra på att det stackars spöket, spelat med stor tyngd av Pelle Sundkvist, inte bara kommer till korta mot dessa moderna monster, han blir också ledsen och deprimerad, vilket inte förblir helt utan konsekvenser.

Amatörteaterns skådespelare visar upp en imponerande hög nivå. Eva Sköldsätter tonen som den gapiga amerikanska frun, hennes man, spelad av Stefan Wennberg, inleder trevande men kopplar snart på en övertygande bilförsäljarcharm. Barnen är antingen anarkistiskt oregerliga, eller bara snorkigt överlägsna. Fredrik Sundberg firar nya komiska triumfer i en biroll, med ett suveränt kropps- och röstutspel.

Scenografin är enkel och effektiv, och musiken används på ett skickligt effekthöjande sätt.


Under torsdagens genrep satt replikerna förvånansvärt säkert, även om tajmingen lämnade en del övrigt att önska. Även tempot med scenbyten kunde varit bättre. Men det har säkert rättats till under gårdagens premiär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar