Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 11 november 2013

Konst uppåt väggarna



Preformancefestivalen i Härnösand Adress Metropol utspelade sig i triangeln Konsthall-Torget-Metropol.
Även om man på våra breddgrader ofrånkomligen måste till stor del hålla till inomhus, är det ute som preformancekonsten kommer bäst till sin rätt. Det är då man tar i anspråk det offentliga rummet, skapar interaktivitet, triggar i gång känslor som tvingar deltagarna att ställa frågor. Inte för inte är preformance ofta oerhört provokativt.

Som när gruppen Hot Spot delade ut kottar till publiken som var på väg ut från Konsthallen efter föreställningen Skål. Vilka kotterier uppstod efter den utdelningen, i synnerhet som en del fick inga kottar alls. Om någon kände sig träffad så tror jag att det var exakt det som var meningen.

Festivalens mest spektakulära akt var Tagtool på Torget.

Tagtool är egentligen ett dataprogram som gör det möjligt att digitalt projiciera bilder i realtid samtidigt som de skapas och animeras. Som namnet Tagtool antyder finns här en beröringsyta med graffittikonsten, men skillnaderna är avsevärda. Tagtool sker helt öppet – faktiskt med polistillstånd – och framför allt har konstverket, med sin föränderlighet, ingen beständighet, mer än i åskådarens minne.

Bilderna projicierades från Konsthallens fönster mot husfasaden snett emot, och förutom en suggestiv visuell upplevelse, konfronterades publiken med frågan om stadens estetiska potential och alternativa utseende.


Det var konstnärerna Erik Olof Persson, Klas Lignell och Viktoria Melinder i ett samarbete med musikern Simon Piktur Juza som bakom projektet. Tagtool är nytt för dem att arbeta med, och det kanske det var därför som akten var i snällaste laget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar