Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 18 november 2013

Fotoutställning med lokal anknytning i Prästmon



I lördags var det vernissage för en fotoutställning på Torsåkers församlingshem i Prästmon. Tolv fotografer med lokal anknytning ställde ut sina alster.

-          Vi är ett gäng knäppskallar som gillar att plåta, säger Sven Lundberg, lärare på Hola folkhögskola och en av utställarna.

Sven, mer känd som Svempa, berättar att bakgrunden till utställningen är en kvällskurs i foto som har hållits på Hola varannan måndag sedan många år. Under kurserna ägnade man sig åt olika teman, och deltagarna kunde fritt diskutera både tekniska detaljer och innehåll. Idén föddes att ordna en utställning, och det visade sig att flera var intresserade, även utanför kursen.

Valet av lokal föll på Torsåkers församlingshem eftersom det uppfattas av alla som central punkt mitt i byn, dessutom neutral trots sin kyrkliga anknytning.

Tolv personer ställer ut under fem dagar. Nio kvinnor och tre män. Också motiven är i många fall lokala, det är mycket vyer från Prästmontrakten. Landskap dominerar, men det finns även bilder på gamla kåkar i olika stadier av förfall, nedlagda bensinmackar och skrotbilar ute i naturen.

Men variationen är ändå mycket stor. Det finns bilder på djur, det är hästar, katter, grisar och färgglada fåglar. Några har satsat på finstämda personporträtt.

De flesta har valt att arbeta med färgfoto, men det finns även de som föredrar svartvitt foto. Det är tydligt att den tekniska skickligheten är mycket stor, och att flera av amatörfotograferna är mycket kunniga på professionella dataprogram för fotobearbetning.

Redan nu när man förhoppningar om en ny utställning snart.


-          Flera personer har hört av sig och anmält sitt intresse, säger Svempa Lundberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar