Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 24 november 2013

Ett berättigat mord



Fallet Collini
Ferdinand von Schirach
Övers: Lena Hammargren
Bonniers, 2013

Hur mycket av en författares personliga historia kan tolkas in i dennes litterära verk? Ferdinand von Schirach är barnbarn till Baldur von Schirach, ledare för Hitlerjugend, Gauleiter i Wien, och i Nürnbergrättegången dömd till 20 års fängelse för brott mot mänskligheten, som framför allt inbegriper deporteringen av Wiens judiska befolkning.

Ferdinand von Schirach är framstående tysk jurist som för några år sedan gav ut två novellsamlingar, där varje berättelse har sin utgångspunkt i ett brottsfall. Också hans roman ”Fallet Collini” utspelar sig inom juridikens värld.

En ung nybakad advokat får av en slump hand om ett mordfall. En känd industriman mördas brutalt och kallblodigt av en italiensk gästarbetare, till synes helt utan motiv. Det visar sig att den mördade är farfar (sic!) till en god vän till advokaten, en person som han kände mycket väl då han umgicks i familjen, som han tyckte om och uppskattade, och som var lite av en fadersfigur för honom.

Här ska inte avslöjas alltför mycket, det räcker att säga att spåren leder till dramatiska händelser under andra världskriget.

Romanen formar sig till en uppgörelse med krigsgenerationens mörka förflutna och den västtyska förbundsrepublikens förnekelsekultur, där forna nazister tilläts manipulera lagen så att förbrytarna i många fall kunde gå fria.

Von Schirach tillskriver det politikernas aningslöshet, och där tror jag att han har fel, att det var ännu värre, att de i själva verket i de flesta fall var medvetna om vad som pågick, men valde att blunda eftersom det ansågs gynna den politiska utvecklingen i Västtyskland under kalla kriget.

”Fallet Collini” är också en reflektion över rättvisans problematik på ett djupare plan. I vilken relation står lagens bokstav mot dess anda? Vem stiftar lagarna och varför? Och kanske framför allt, kan vi verkligen förstå människornas bevekelsegrunder och de omständigheter under vilka de agerade, och kan därför Rättvisa – med stor bokstav – skipas över huvudtaget?

Även om handlingen är förutsägbar lever romanen genom sina komplexa karaktärer. Utan stora åthävor, på en knapp och precis prosa – boken är på bara 140 sidor – fångar von Schirach komplicerade skeenden och svåra problemställningar.


En liten bok om stora frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar