Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 9 maj 2010

Veckan som kommer Vecka 19 2010


Var är den globala uppvärmningen när man behöver den? I början av veckan snöade det! Det kanske är den isländska vulkanen med det tungvrickande namnet som ställer till det igen.

På måndag är det årsdagen av nazisternas bokbål utanför operan i Berlin 1933. Så där ja. Föredömligt med folk som tar verkligheten på allvar, och inte bara gnäller på kultureliten, utan också GÖR något åt saken.

På tisdag är det baron von Münchhausens födelsedag. Mannen är inkarnationen av berättarglädje och fabuleringsförmåga. Respekt! Dessutom har han gett namn åt ett syndrom, bara en sån sak.

På onsdag är det årsdagen av Oskar II:s kröning 1873. Det är faktiskt den sista kungakröningen i Sverige. Snart är det väl också dags för den siste kungen?

På torsdag är det Kristi himmelsfärds dag, då Jesus enligt Bibeln lämnade jorden och for till himlen. Jag antar att han flög, fast man vet aldrig med gudomligheter. Dagen infaller 39 dagar efter påskdagen, vilket är ganska ointressant. Intressantare är att det är en så kallad röd dag, vilket är ett folkligt sätt att säga att vi har ledigt från jobbet. Intressant är också att den alltid infaller på en torsdag, vilket gör den påföljande fredagen till en klämdag, och för de flesta en långledighet.

På fredag är två händelser värda att notera. Dels årsdagen av August Strindbergs död 1912, dels årsdagen av skotten i Ådalen 1931. Det finns ett klart samband. Strindberg var en radikal person, med en naturlig klasskänsla, och ett instinktivt ställningstagande för underklassens sak, vilket ofta nog förde honom på kollisionskurs med överklassen och dess lakejer.

Dessutom var Strindberg på fädernet bördig från Ådalen, från Strinne som ligger en bit utanför Kramfors. Strindberg lär betyda just mannen från Strinne, eller från berget i Strinne. I Kramforstrakten finns det många som på mer eller mindre goda grunder åberopar sitt släktskap med den store.

På lördag är det årsdagen av slaget vid Frankenhausen 1525, som utgör slutet på det blodiga bondekriget som rasade i tyska riket 1524-1525. Händelsen skildras mästerligt i Mika Waltaris "Mikael Ludenfot", inte minst med ett mycket levande porträtt av reformatorn Thomas Müntzer.

På söndag är det årsdagen av Gustaf Mannerheims intåg i Helsingfors 1918. Det markerar slutet på inbördeskriget i Finland. De vita med stöd av tyska elitförband hade segrat. Nu började segraren att skipa sin rättvisa. Resultatet blev den största slakten i Nordens historia. Den finska överklassens "frihet" och "demokrati" hade ett högt pris.

Publicerat i Tidningen Kulturen 2010-05-09

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar