Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 24 maj 2010

Succé igen för Konstrundan i Nordingrå







Den tredje upplagan av Konstrundan i Nordingrå blev en stor framgång. Särskilt på lördag som bjöd på vackert försommarväder var det många som sökte sig ut till hjärtat av Höga kusten. På 30 olika ställen runt om i trakten märkta med det röda sjömärket ställde ett 50-tal konstnärer ut. De konstintresserade från när och fjärran kunde beskåda måleri i olika tekniker, skulpturer, textilkonst, installationer, konsthantverk av alla det slag, ja snart sagt allt som ryms inom begreppet konst.

Kethy Sundlöf Bjesses Millennium Art-galleri var det första stället som mötte de besökare som kom från Gallsäterhållet. Galleriet i Åsäng är öppet varje sommar och Kethy ställer ut sina egna verk, textilier i lappteknik och oljemålningar. Dessutom har hon verk av några kända namn, bland annat Thage Nordholm, Johan Lundgren och Bengt Lindström. Mest stolt är hon över sina tavlor av Gösta Werner, som var vän och reskamrat med Evert Taube, och som illustrerade många av Taubes visor.

På Kiörningsgården träffade tidningen Marianne och Kurt Gillenfalk från Västerhaninge utanför Stockholm, och som har en sommarstuga i Klocke. De berättade att de hade varit vänner med Thage Nordlund, och att det var extra roligt att få se hans tavlor på Konstrundan.

Kiörningsgårdens Birgit Dahlgren, som ju är initiativtagare till hela idén med Konstrundan, var närmast lyrisk över årets upplaga.

- Det är en fördubbling av antalet besökare jämfört med förra året, som ända var bra, förklarade hon nöjt.

Hennes iakttagelse bekräftades av flera av de andra utställarna. Karin Hesse i Salsåker som ställde ut för första gången var närmast chockad när hon berättade att det var kö med folk redan på lördag morgon.

- Jag hann knappt få på mig byxorna, sa hon.

Konstrundan håller på att hitta sin form. Nytt för i år var några kringarrangemang med teater och författaruppläsningar, något som de flesta tror att det på sikt kan bli mycket mera av. Övikskonstnären Christer Carlstedt som ställde ut på Järnsta Kulturcafé, det ställe som hade i särklass flest utställare, tror på en konstkatalog till nästa år.

Det finns fler idéer för att berika denna annars så befriande okommersiella evenemang. Eller som Birgit Dahlgren uttryckte det:

- Friskt vågat, allting vunnet!

Publicerat i Tidningen Ångermanland/Örnsköldsviks Allehanda (allehanda.se)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar