Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 3 maj 2010

Tre akutsjukhus kvar - ett löfte från Söderström


Socialdemokraterna i Sollefteå firade första maj med ett traditionellt demonstrationståg från Lillängets skola. Sollefteå Hornmusikkår och Ytterlännes Paradorkester medverkade. På grund av det bistra vädret tog man ett nytt grepp, och höll sitt möte inne på Hullsta gård, där det bjöds på kaffe och macka vid dukade bord.

Här som på andra håll var huvudparollen ”Jobb och nya möjligheter”. Bland de övriga parollerna märktes en påtaglig oro för framtiden för Sollefteå sjukhus. Detta ämne togs också upp i inledningsanförandet av kommunalrådet Elisabeth Lassen. Ett annat lokalt problem som hon talade om var de statliga ersättningsjobben som har försvunnit från Sollefteå.

Therisia Leifsdotter från SSU talade om ungdomsjobben, och hur viktiga de var för Sollefteås framtid.

Dagens mest kontroversiella anförande hölls av Lennart Örnblad från LO-facken. Han kritiserade hårt den borgerliga politiken, framför allt sänkningen av ersättningsnivåerna i de olika arbetsmarknadsförsäkringarna. Men han förespråkade också en radikal socialdemokratisk politik, och varnade för högertendenser inom partiet.

Han uttryckte dessutom en mycket hård kritik av media, som enligt honom istället för att kritiskt granska den borgerliga politiken ägnar sig åt ”förnedringsjournalistik, prinsessbröllop och kändisskvaller”. En smula förvånande inkluderades även Tidningen Ångermanland i denna kritik.

Huvudtalet hölls av Elvy Söderström, kommunalråd från Örnsköldsvik och ledamot av socialdemokratiska partiets verkställande utskott. Hon riktade skarp kritik mot framför allt Moderaterna och deras politik. Också Göran Hägglund och Maud Olofsson fick en släng av sleven.

Hon slog fast den socialdemokratiska politiken med satsningar på utbildning, klimatsmarta lösningar och stöd åt kommuner och landsting. Hennes uttryckliga löfte om att det ska finnas tre akutsjukhus kvar i Västernorrland belönades med dagens största applåd.

Tidigare under dagen hade Elvy Söderström talat på ett förstamajmöte i Näsåker.
Ett förstamajfirande hölls också i Junsele.

Publicerat i Tidningen Ångermanland 2010-05-03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar