Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 31 maj 2010

Rallylydnad – en ny hundsport hade uppvisning i Kramfors


Kramfors brukshundsklubb avslutade i lördags kursen i Rallylydnad med en uppvisning vid klubbstugan i Väja. Det är en helt ny gren inom hundsporten som bygger i mycket hög grad på kontakt och samarbete.

- Det är som freestyle, agility och lydnad i ett, säger Eva Christensen, som har lett kursen. Vi brukar lite humoristiskt kalla det för ”dansa med hundar”.

Man följer en bana där skyltar finns uppställda. Varje skylt beskriver ett visst moment som hunden tillsammans med sin förare ska utföra. Det som är specifikt för just Rallylydnad är att föraren får hela tiden prata och berömma sin hund medan man går runt banan. Det är också tillåtet att klappa i händerna, klappa hunden och kommunicera på andra sätt, som mycket man vill.

Till hundarnas besvikelse får godis inte delas ut förrän ekipaget har gått färdigt banan.

Publicerat i Tidningen Ångermanland 2010-05-31

Rallylydnad är en relativt ny sport. I Danmark och Norge är den redan i full gång. I Sverige hoppas man på att det ska bli en officiell sport nästa år. Än så länge är det mest i södra Sverige som tävlingar förekommer.

Genom kurser i Rallylydnad vill man i Kramfors stimulera intresset för sporten. Samtidigt betonar Eva Christensen att tävlingsmomentet är inte det viktiga i Rallylydnad:

- Det är ett sätt att aktivera hunden i nära samspel med husse eller matte där man uppträder som ett team. Också som tävlingsform är Rallylydnad ”mjukare”, och passar även för äldre hundar.

Dessutom är det nog enda sporten där publiken uppskattar att få skäll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar