Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 28 maj 2010

Lena Maria med körer sjöng in sommaren


Det var så gott som fullsatt i Gudmundrå kyrka på torsdag kväll när Vårkörfesten för tredje året i rad sjöng in sommaren. Evenemangets stora stjärna var solisten Lena Maria Klingvall, som i olika konstellationer sjöng ihop med fem olika lokala körer.

Lena Maria Klingvall, som är född utan armar, är sopran med hela världen som sitt arbetsfält. Särskilt populär är hon i Asien, framför allt i Japan, Korea, Thailand och Taiwan.

- I Taiwan är jag faktiskt hedersmedborgare, berättade hon stolt.

Hon är dessutom elitidrottare med två VM-guld och ett världsrekord i simning, konstnär – hon målar med foten, och författare. Just nu håller hon på med en bok med titeln ”Våga drömma”, om att förverkliga sina innersta önskningar trots alla begränsningar.

Lena Maria har varit studiekamrat på Musikhögskolan med Anna Larsson, organist vid Gudmundrå kyrka och kvällens körledare.

- Det tog 20 år för oss att göra något tillsammans, men nu är jag här, sa Lena Maria Klingvall.

Framför allt tyckte Lena Maria att det skulle bli roligt att uppträda med körer, då det ger variation och lokal förankring.

Hon hade lite att välja på, inte mindre än fem körer var på plats. Där fanns kyrkokören, Gudmundrå gospel, Utsiktskören – vars namn kommer från Utsikten högt uppe på Ringvägen, Happy kids, för barn mellan sju och tolv år, och Himlaskoj för de allra minsta från fyra till sex år.

Spännvidden på ålder var stor bland de deltagande körmedlemmarna. Den yngsta var blott fyra år gammal, den äldsta inte mindre än 85.

Repertoaren var genomgående religiös.

- Vi är i en kyrka, påpekade Anna Larsson.

Trots att ute var det gråtrist och kallt vårväder rådde det inne i Gudmundrå kyrka sommarvärme och solsken i allas sinne. Inte minst de allra minstas energiska sånginsats värmde och rev ner kvällens kraftigaste applåder.

Publicerat i Tidningen Ångermanland 2010-05-28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar