Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 3 maj 2010

Eldiga tal i Kramfors med välfärd i fokus


Trots det kyliga vädret höll både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet välbesökta möten på torget i Kramfors. Röda fanor vajade överallt, och det hölls eldiga tal med udden riktad mot regeringens politik.
- Vi måste försvara världens bästa välfärd, sa V:s Thomas Lundberg.
- Tack vare sossarna är Sverige ett föregångsland, hävdade kommunalrådet Jan Johansson (S).

Förstamajfirandet i Kramfors inleddes av Vänsterpartiet. Föredömligt korta anförande varvades med musik av det lokala bandet ”Broder Tukt”. Partiets ordförande Thomas Lundberg betonade i sitt tal betydelse av miljöfrågor, också på lokalplanet i kommunen. Han underströk också vikten av att satsa på kvalitet i den offentligt finansierade välfärden.

Övriga talare var den unga Maria Thunberg som knöt ihop det förflutna med nuet, Olle Granath som talade om lärdomarna från sin morfar och Jon Björkman som kritiserade begreppet ”utanförskap”.

Socialdemokraterna tågade från Folkets Park med Kramfors Symfonic Band och Ytterlännes Paradorkester i spetsen, tät följda av den mäktiga fanborgen. ”Internationalen” och ”Arbetets söner” spelades. Huvudparollen var ”Jobb och nya möjligheter”. Men det fanns också plats för mer fantasifulla slagord som ”Vår stora sorg är Anders Borg” och ”Herre visa nåd, låt oss slippa Maud”.
Inledningsanförandet hölls av arbetarkommunens ordförande Thomas Näsholm. Därefter höll Jan Johansson tal. Förutom att kritisera regeringens politik framhöll han socialdemokraternas kampanj som innebär att en miljon människor ska uppsökas och övertalas att rösta på rätt parti i valet, ett val som Johansson beskrev som ”extra viktigt”.

Jan Johansson talade också om den stora betydelsen av facklig mobilisering.
I direkt polemik mot Sverigedemokraterna, som enligt Johansson kan bli ett stödparti åt den borgerliga alliansen, sa Jan Johannson att flyktingar var välkomna i Sverige.

Johansson utryckte också stor tillförsikt för Kramfors framtid.

Efter Jan Johansson följde tal av Eva Sonidsson, riksdagskvinna från Docksta, Peter Hedberg från SSU och LO-fackens representant Rainor Melander.

Publicerat i Tidningen Ångermanland 2010-05-03

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar