Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 1 december 2011

Smått och gott från vårt avlånga land


Inte helt oväntat

Skattesänkningarna efter den så kallade skattereformen på 90-talet och alla jobbskatteavdragen har medfört att de rika betalar relativt sett mycket mindre i skatt. De får också behålla mycket mer, medan för människor på de vanligaste inkomstnivåerna har effekterna av skattesänkningar ätits upp av nya avgifter. Så var det med mer i plånboken. Rubriken i Dagens Industri talar sitt tydliga språk: ”Rika vinnare när Sverige lämnade skattetronen”. Någon mer än Anders Borg som är förvånad? Moderaterna må vara nya, men sanningen att skattesänkningar gynnar främst de rika är gammal.

Dödsryckningar fortsätter

Varken de kollektivanställda eller tjänstemännen på Saab har fått ut sin lön i november. Motstridiga uppgifter dyker upp hela tiden. En av Saabs tidigare tilltänkta ägare, Viktor Mullers gamle kompis Antonov har gripits i London, anklagad för förskingring av astronomiska mått. En del av de förskingrade pengarna misstänks ha hamnat i Saab. Det ryktas om nya kinesiska delägare. Regeringen gör ingenting utom att se bekymrad ut. Allt medan tusentals människor i Trollhättan står utan pengar, och snart kanske också utan jobb. Så går det när man överlämnar viktiga delar av ekonomin åt marknaden.

Inte så fritt val

De uppseendeväckande och avskyvärda skandalerna inom äldreomsorgen har föregåtts tidigare av de inte lika uppmärksammade avslöjanden om privata skolor som drivs av pedofiler, delar ut generösa betyg för att locka till sig elever, missköter det mesta och läggs ner efter någon vecka. Det ser inget vidare ut för det så kallade fria valet inom den offentliga sektorn. Då inleds en borgerlig motoffensiv på debattsidorna. Det som har hänt är hemskt, och därför måste vi ha bättre upphandlingar, striktare regler och oftare kontroller. Men ett system som kräver så omfattande kontrollapparat är helt enkelt ett dåligt system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar