Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 10 december 2011

Kulturtorget vecka 49


1. Tomas Tranströmer tar emot Nobelpriset i morgon. Vad har ni för förväntan? Han kan ju som bekant inte själv tala.

Den blir väl någon närstående som kommer att läsa upp den för Nobeltal så vanliga blandningen av djupsinne och plattityder. Synd. Hade önskat att han framträdde själv. Med en lång, lång tystnad. Så talande.

2. Tomas Tranströmers stora intresse är insekter och skalbaggar. Det är också stort intresse för skulpturen Erik Olof Persson från Nordingrå, som är med på Örnsköldsviks konstförenings jubileumsutställning som öppnar idag. Vad är det som fascinerar konstnärer med insekter?

Jag tror att det handlar om sublimerad atavism. Många känner skräck för insekter, som bottnar i vårt ursprung i Afrika. När denna skräck förvandlas genom ett konstnärligt temperament, uppstår - i bästa fall - något ursprungligt och fascinerande, som berör det mänskliga psykets djupaste skikt.

3. Ingmar Bergmans hushållerska Anita Haglöf auktionerar de lappar som regissören använde för att kommunicera. ”Hallå! Om den osten är Jarlsberg är jag Kalle Anka” är ett exempel. Hur mycket kan den lappen vara värd?

Ett skriftligt bevis på att ett älskat geni var ett praktsvin kan vara värt en hel del. Och den stackars kvinnan kan gott göra sig en hacka, efter allt jävelskap hon har fått stå ut med från det geniala svinets sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar