Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 5 december 2011

Vass utställning av gammalt fint hantverk


För fjärde året anordnade Träakademins smidesutbildning i samarbete med NBV och Studiefrämjandet en knivutställning på Vallen i Kramfors. I cirkelform upprätthåller man den fina hantverkstraditionen av knivtillverkning, och deltagarna ställde stolt ut sina egenhändigt tillverkade alster.

Blad till knivar köper man oftast, det man ägnar sig främst åt är tillverkning av skaften. Dessa görs oftast i trä, som stabiliseras, det vill säga man pressa ur luften och fyller med plast i stället. För den processen skickar man sina träbitar ända till USA.
Masurbjörk är ett vanligt träslag, men det förekommer också mer exotiska inslag som ebenholts från Afrika eller desert ironwood från Arizona. Det händer också att skaft tillverkas av giraffben eller valtänder.

Knivskaften har ofta fantasifulla utförande och är ritiga små konstverk.
Bland utställarna fanns svenske mästaren Peter Örjeheim från Sollefteå. Inför nästa år satsar han på att tillverka flera vackert utsmyckade dolkar.
– Jag ska sväva ut i lite häftigare grejer, det är viktigt att skapa sig en egen nisch, säger Peter.

Alf Hellertz är den ende av cirkeldeltagarna som tillverkar sina egna knivblad. Det gör han dels för att hålla nere kostnaderna, men också för att utveckla sitt kunnande och jobba med hela processen.

Per-Anders Lehrman är med sina 29 år inte bara mycket yngre än de andra som är oftast är pensionärer, han är dessutom nybörjare, till skillnad från de övriga utställarna som har hållit på i tio år eller mer. Per Anders håller på att tillverka sin första kniv, och han tycker att det är visserligen svårt men att det går framåt.
– Drömmen är att bli vapensmed, säger Per-Anders Lehrman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar