Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 2 december 2011

Kulturtorget vecka 48


1. Den svenska tryckfrihetsförordningen infördes den här dagen 1766, den första i världen. Vad är det viktigaste med tryckfrihet?

I bästa fall att det skapar ett offentligt rum som möjliggör ett viktigt samtal mellan olika röster. I värsta fall ett sätt att låta folk skriva vad de vill utan att någon bryr sig.


2. Återinvigda Härnösands domkyrka får mycket beröm för sin akustik, nu senast av landets kanske främsta kör, Sofia Vokalensemble. Vad betyder akustiken för din konsertupplevelse?

Det betyder en hel del. En god akustik gör det möjligt att ägna sig åt att lyssna på musik, och inte reta sig på hur illa det låter. Eller att det inte låter alls.


3. Friteatern, den svenska landsbygdens teatergrupp, spelar i lokaler som sällan eller aldrig får teaterbesök. De spelar sin senaste pjäs på Mariebergsgården i Bjärtrå på lördag kväll. Varför är det viktigt att kulturen söker upp publiken i byarna?

Alla har rätt att ta del av kulturutbudet. Och det är det här med Mohamed och berget, självklart ska kulturen dit folk är. Ute i byarna finns en oerhört tacksam publik. Jag har varit på några av Friteaterns föreställningar ute i spenaten, och det är alltid fullsatt, stämningen på topp, entusiasmen nästan gränslös. Det är annat än när det ekar tomt på Folkets hus i Kramfors...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar