Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 12 december 2011

Cirkus med BUS i drömmarnas värld


Kramfors hade fint teaterfrämmande då BUS, Barnens underjordiska scen, från Stockholm gästspelade på Babelsberg med två föreställningar på lördag och söndag. Pjäsen som man spelade hette ”Mors och fars cirkusföreställning”, vilket var en smula missvisande, då betydligt fler familjemedlemmar än så var inblandade, dessutom en barnflicka – som egentligen var en clown.

Här var ingenting vad det syntes vara vid första ögonblicket. Barnen och deras föräldrar hälsades välkomna i foajén av Farfar själv, som sa inte ett ord vare sig då eller senare, men det går alldeles utmärkt att kommunicera också på andra sätt, inte minst med barn.

Sedan kommer de in i lokalen där familjen ligger och sover bland väskor och koffertar. När de vaknar är det dags för en cirkusföreställning, om det nu inte var så att de egentligen fortsatte att sova, och det var barnen som drogs in i deras drömvärld.

Föreställningen bygger på interaktivitet, både barnen och de vuxna är hela tiden medagerande, de får klä ut sig, och det är alltid lika roligt, och deltar sedan i de olika cirkusnumren, ja, i själva verket skulle några nummer inte ens kunna bli av utan deras medverkan. Och barn brukar tycka att cirkus är roligt. Deras föräldrar också.

Teatergruppens spel bygger på en form av organiserat kaos, där varje skådespelare har sin egen roll, som i sin tur triggar igång någon annan. Charlie Klingströms anarkistiska Farfar gör som han vill, och dyker upp överallt, sekunderad av Eva Bygrens Franseska som också är ständigt närvarande och pådrivande. Mor, spelad av Kramforsbekanta Petra-Eleonora Näslund, försöker hålla ihop familjen och föreställningen, och få någon ordning på det som sker, utan att lyckas särskilt bra med det, men desto bättre med rollen. Robert Crosioes Far vill så mycket fast det går oftast inte särskilt bra. En sann komisk talang. Och så Apan, allas vän, men på sitt eget obstinata sätt, fint gestaltad av Mathias Hülphers.

Cirkusföreställningen kulminerar i ett kak- och saft kalas. Sedan kan vi återvända till verkligheten. Eller om det var till drömmarnas värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar