Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 5 juli 2011

Konstrunda med mångfald i Västra


För andra året i rad bjöd västra Ångermanland på en konst- och konsthantverksrunda med det poetiska namnet ”Där älvarna möts”. Fem olika ställen visade upp konst och hantverk, och bjöd på lokal matkultur lagad på närproducerade råvaror.

I Kläpp strax utanför Näsåker driver paret Karin och Alvaro Rodriguez ett galleri. Dessutom har de catering och ett landsbygdscafé. Alvaro har sina rötter i Uruguay, och har bott i Näsåker i åtta år. Det är därför på sätt och vis lite speciellt för honom att ställa ut konst av Oliver Eriksson Morales, som är visserligen född i Lund men som är konstutbildad i Uruguays huvudstad Montevideo.
Eriksson Morales ställer ut målningar och collage. Hans måleri är kubistiskt influerad, med olika former i djärva färgnyanser. Collagen är i blandtekniker, med bland annat tusch, litografi och graffiti. Han är aktiv inom graffitimåleriet och anknyter ofta till denna erfarenhet i all sin konst.
Både galleriet och galleristen var en mycket angenäm bekantskap. Dessutom såg maten inbjudande ut. Jag rekommenderar särskilt den ekologiska jordgubbsglassen.

I Skogsnäs var det öppet i den gamla gårdssmedjan. Där håller Elna Melin till. Hon tillhör kollektivets ursprungliga invånare från 1973. I smedjan tillverkar hon både bruksföremål och ”fantasifoster”, vilket innebär konst och hantverk, och allt däremellan.

Med från början på Skogsnäs var också Sarah Mårskog. Hon arbetar med design i alla former, men står även för hantverket för de designade produkterna och utrymmena. Sarah har designat hela inredningen i Gröna huset, en fantastisk konferensanläggning i global stil, med detaljer från hela världen, kanske ändå mest orientaliskt inspirerat.
Där kunde också beskådas Sarahs klädkollektioner, även de i en orientaliskt influerad stil.

”Där älvarna möts” är ett fantastiskt initiativ, och jag hoppas verkligen på en fortsättning. Om det ska vara tillåtet att klaga på någonting, bör skyltningen förbättras avsevärt till nästa år. Den är tyvärr under all kritik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar