Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 7 juli 2011

Uti Sveriges land


Hög arbetslöshet trots fler jobb

Sysselsättningen ökar i Sverige. Under 2011 beräknas 107 000 fler att arbeta än året innan. 2012 väntas siffran öka med ytterligare 61 000.
Men arbetsmarknaden växer mycket ojämnt. Arbetslösheten fortsätter att bita sig fast på höga nivåer. Det blir allt svårare att hitta rätt personal med passande kompetens. 25 procent av de privata arbetsgivarna uppger att de haft rekryteringsproblem det senaste halvåret. Arbetsförmedlingen tror på ökade utbildningsinsatser. I en del fall kan utländsk personal också vara en lösning.
Dessutom krävs det förändrade attityder bland arbetsgivarna, arbetslösheten bland svenskfödda akademiker är drygt två procent, bland utlandsfödda tolv procent.

Lån till lön

Genom ett lån från fonden Gemini kan Saab betala ut de anställdas löner. Saab lånar 25 miljoner euro, motsvarande 230 miljoner kronor.
Gemini Investment Fund är en Bahamasbaserad investeringsfond som anses ha starka kopplingar till den ryske affärsmannen Antonov, misstänkt för maffiakontakter, och som för närvarande väntar på att bli accepterad som delägare i Saab.

Lägre studiestöd åt konst och humaniora

Många konst- och humaniora studerande har svårt att få jobb inom sina områden, enligt en rapport från Svenskt näringsliv. Många studerar också därför att de inte vill arbeta. Universitet och högskolor erbjuder kurser som är rena hobbyverksamheten.
Därför vill Svenskt näringsliv sänka studiebidragen för konst- och humaniorastudenter. En annan åtgärd som rapporten föreslår är att sänka anslagen till de högskolor som erbjuder utbildningar som inte tros leda till jobb.
Förslagen har mötts av massiv kritik.

Stora lönelyft för direktörer

Lönerna för verkställande direktörer i de 75 största börsbolagen har ökat med 32 procent sedan 2009. Medianlönen i denna grupp ligger nu på 7,1 miljoner kronor om året. Samtidigt har de rörliga ersättningarna, bonusarna, fördubblats under samma tid.
Från LO är man mycket kritisk.
– Det är fruktansvärt att lönerna stigit så kraftigt bland direktörerna när de samtidigt manar sina anställda att vara återhållsamma, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh till Dagens Industri.

Eget företag inget för svenskar

Svenskar är i mycket liten utsträckning benägna att starta eget. Sverige hamnar på plats nummer 49 av 57 länder, och på plats 14 av 22 industriländer, som ingår i en internationell jämförelse, som presenteras av Entreprenörsforum. Trots att många uppger att det finns stor potential att driva lönsamma företag, avstår de flesta. 30 procent säger i undersökningen på grund av rädsla att misslyckas.
Enligt rapporten är nyföretagandet i Sverige lågt, även om en svag ökning kan noteras sedan 2006, vilket rapportförfattarna tror beror främst på fler kvinnliga företagare.

Fler hatbrott mot muslimer

Det har skett en stor ökning av islamofobiska hatbrott, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Under 2010 anmäldes 270 brott riktade mot muslimer, vilket är en ökning med 40 procent. Samtidigt konstaterar Brå att det totala antalet hatbrott har minskat med elva procent jämfört med förra året.
Anmälningar som identifierats som hatbrott med antisemitiska och homofobiska motiv har minskat med 35 respektive 27 procent. Det är så få fall att ett litet antal får stor procentuell effekt. Den stora ökningen av islamofobiska hatbrott kan enligt Brå bero på några händelser i Skåne under valrörelsen, bland annat Skånepartiets Muhammed-affischer i Malmö.
Av de anmälda hatbrotten räknas en stor majoritet som allmänt främlingsfientliga eller rasistiska.
Få anmälningar om hatbrott leder till åtal, och ännu färre till fällande domar.

Lägre förtroende för privata apotek

Konsumentverket har undersökt konsumenternas inställning till apotek före och efter avregleringen 2009. För trå år sedan var 97 procent positiva, nu är siffran nere på 77 procent.
Konsumenterna anser att stödet har blivit sämre, informationen är dålig, och väntan på receptbelagda mediciner alldeles för lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar