Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 31 juli 2011

Kulturtorget vecka 30


1. Orden och musiken verkade som tröstare i minnesstunden i Oslo kyrka efter det ofattbara terrordådet. Det verkar som det är i den svåraste stunden som orden och musiken har den största betydelsen?

Den största betydelsen i sådana stunder är att vara tillsammans, att hålla samman. Orden och musiken ger bara ett uttryck för och en sammanfattning av den kollektiva känslan av sorg och bedrövelse. Och det är inte så bara.

2. Det är en stor nycirkusföreställning med akrobater och jonglörer vid Högakustenbron på söndag till minne av nycirkusartisten Nils Wärmegård. Vad säger vi om kroppen som kulturinstrument?

Utan kropp ingen kultur. För vissa kulturuttryck är den helt central, till exempel teater i alla former, och då givetvis också nycirkus.

3. Det är tradjazzfestival på Mannaminne i helgen. Tradjazzens ideal är att låta som det lät för uppåt 100 år sedan. Hur viktigt är det att värna gamla kulturformer?

Det är inte viktigt alls. Många saker utvecklas, speltekniken framför allt, det byggs också musiklokaler med allt bättre akustik, och så vidare. Den klassiska musiken låter inte alls som förr - den låter mycket bättre! - utan att någon är särskilt ledsen för det. Däremot är det naturligtvis mycket viktigt att slå vakt om innehållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar