Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 7 juli 2011

Skiftarbete ökar risken för bröstcancer


Skiftarbete påverkar hälsan negativt. Sedan tidigare har man känt till riskerna med sömnproblem och hjärt- och kärlbesvär. Nu finns det studier som visar att skiftarbete ökar också benägenheten för cancer. Flera rapporter som pekar i den riktningen har lagts fram på ett stort symposium nyligen på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Det är inte minst kvinnor som riskerar att drabbas av bröstcancer om de arbetar skift, och då främst nattetid. Enligt en nyligen presenterad norsk studie ökar risken med antalet nattpass som man arbetar i rad.
En del av de hälsoproblem som uppstår i samband med nattarbete kan regleras genom olika former av ljusexponering. Men ny forskning visar att just exponeringen för artificiellt ljus nattetid som i sig kan öka cancerrisken.

Ljust på natten

En brittisk studie har undersökt hur människan påverkas under perioder utan solljus som på forskningsstationer i Antarktis och hur människor på andra ställen, som i västvärlden, utsätts för ohälsosamt för mycket ljus under den mörka delen av dygnet.
- Det finns studier som påvisar klara skillnader i hälsa mellan olika ljusutsatta miljöer, bland annat i västar och östra Tyskland, säger stressforskare Arne Lowden till Flamman.
Han påpekar också att bröstcancer är mycket sällsynt förekommande hos blinda kvinnor.
Men det är bara en teori betonar Lowden, och tillägger att det finns fler faktorer än ljuset att ta hänsyn till.
Han har själv sökt medel för att genomföra ett forskningsprojekt bland gruvarbetare i Kiruna, och där bland annat jämföra eventuella skillnader mellan dem som arbetar ovan och under jord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar