Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 16 juli 2011

Kulturtorget vecka 28


1. Kulturbygden i Sollefteå är en ideell förening som jobbar gratis för att leverera kostnadsfria kulturevenemang under hela juli. Är det ett bra sätt att sprida kulturen?

Det är ett alldeles utmärkt sätt! Kulturbygden är bland det bästa som händer under sommaren. Naturligtvis är det inte gratis, men ett bra sätt att finansiera kulturlivet. Det är också viktigt att kulturarbetarna får anständigt betalt.

2. Kultur kan också vara riktigt dyrt. I fjol såldes Picassos målning ”Nude, Green Leaves, and Bust” från 1932 för 850 miljoner kronor. Kan en tavla vara värd så mycket pengar?

Nakenhet, gröna löv och en byst kan vara värt en hel del. Det beror på vems gröna löv det är. Men 850 miljoner? Jag vet inte, jag kan inte förhålla mig till sådana summor.

3. Kan kulturella värden verkligen översättas till kronor och ören? Eller är det upplevelser som egentligen är omöjliga att förse med prislapp?

Man måste skilja mellan bruksvärde och bytesvärde. Bruksvärdet motsvarar behovet som det uppfyller, medan bytesvärde är det pris som bestäms på marknaden. I en marknadsekonomi som vår har allt ett pris, kultur likaväl som människor. Samtidigt finns det en potential i kulturskapandet som går bortom marknadens tyranni. Det kan lätt avläsas i alla ideologiska angrepp på kulturvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar