Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 3 juli 2011

Veckan från hyllan 24


Folkrörelseägda Folksam bantar ner sin organisation. Deras deltidsarbetande ombud - folkrörelsetanken! - fick vara med om att konkurrera om de återstående jobben. Så generöst. De som inte klarade av säljmålen under förra året får åtta veckor på sig att kvala in i ett omställningsprojekt. Verkligt generöst. Facket har gått med på att strunta i lagen om anställningsskydd (kan man verkligen komma överens om att skita i en lag??!), för att "rädda så många som möjligt". Otroligt generöst.

Det kan alltid vara värre. En ung man som misslyckades som säljare fick punga ut med 25 000 till företaget, som hade vett på att skriva ett så fiffigt kontrakt.

Nya tider, samma dofter. I Hans Falladas "Hur ska det gå med Pinnebergs?" (titeln på svenska är tam, mycket bättre i original, "Kleiner Mann - was nun?") jobbar huvudpersonen på ett varuhus. Det är början av 30-talet i Tyskland. Allt går bra, ganska bra, tills det dyker upp en typ, som vi idag skulle kalla för "rationaliseringskonsult". Det räcker inte att vara trevligt och kunnig, det gäller att visa upp resultat också! Hur mycket har du sålt för? Jaså, så lite, inte bra.

Pinneberg blir förstås av med jobbet, och sedan börjar en Golgatavandring genom krisens Tyskland. Det är en roman om vad som händer när arbetarklassen berövas hopp, när den lägre medelklassen pauperiseras, hur nazismen växer fram.

Fallada stannade kvar i Nazityskland, och råkade därför ut i vanrykte. Men hans böcker är fortfarande i allra högsta grad aktuella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar