Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 22 juli 2011

Kulturtorget vecka 29


1. Teater, den kanske äldsta kulturformen håller greppet. Varför älskar vi att spela och titta på teater? Apropå att Höga Kustens Teaterförening har premiär på sin nya produktion ”Mordet i Klingre” av Bo R Holmberg i Skule i kväll.

Närhet, direkthet, omedelbarhet, är vad jag kommer att tänka på rent spontant. Men det kanske går djupare än så. Att våra sociala konventioner är en stram hämmande civilisatorisk tvångströja som skapar ett starkt behov av att fritt uttrycka sig, spela ut, ja, "apa sig". Teater som lek i sublimerad form.

2. Skådespelaren Marika Lagercrantz blir nytt svenskt kulturråd i Berlin. Det brukar vara byråkrater som får sådana jobb. Kan en kulturskapare hålla ordning på papperen?

Det kanske hon kan. Men ett kulturråd ska väl inte vända papper? Hennes uppgift är att skapa kontakter, bygga broar, väcka intresse. Det är viktigt med en förbindelselänk till den kontinentala kulturen, inte minst den tyska. Om inte annat som motvikt till amerikaniseringens mardröm.

3. Det stjäls massor av koppar från våra kyrkor. Hittills har man ersatt med ny koppar men nu talas om att kyrkan kanske måste använda billigare material. Kan ni tänka er våra gamla kyrkor med plåttak?

. Det finns mycket i religionen som jag i mitt hedniska sinne förundras över. Till exempel kopplingen mellan Gud och koppar?! Det är på gränsen till perverst. Rent arkitektoniskt, ur estetisk synpunkt, är koppar att föredra framför plåt. men det finns andra material som också gör sig väl, till exempel taktegel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar