Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 7 juli 2011

Regeringen ljög om sjukförsäkringens följder


De nya sjukreglerna som infördes av Alliansregeringen har utsatts för en våldsam kritik. Regeringen har hela tiden hävdat att de uppmärksammade konsekvenserna som har drabbat svårt sjuka och handikappade har varit ”oväntade” och inte kunnat förutses. Förra socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M), som avgick efter valet 2010, har indirekt utpekats som syndabock.
Men ett hemligt PM som läckt ut till Göteborgs-Posten visar att de påstått oväntade konsekvenserna var kända och diskuterade i regeringen. Det var Husmark Pehrsson själv, och tjänstemännen på hennes departement som varnade för att förslaget kunde få orimliga följder. Bland annat flaggade man för problemet med dem som riskerade att nollklassas och bli helt utan ersättning.
Socialförsäkringsdepartementets varningar avfärdades dock av finansdepartementet, alltså finansminister Anders Borg själv.

Enligt det hemliga PM:et gick diskussionens vågor höga mellan departementen och allianspartierna, och förhandlingarna beskrivs som ”stormiga och röriga”. Tidsgränsen, den så kallade ”stupstocken”, fanns inte alls med i de ursprungliga diskussionerna. Finansdepartementet krävde en gräns på ett och ett halvår, men gav med sig och accepterade två och ett halvår. Socialförsäkringsdepartementet hade från början en skrivning om ”särskilda skäl” vid sjukpension och sjukersättning, med detta ströks ensidigt av finansdepartementet.
Göteborgs-Posten tror att det hemliga PM:et som dokumenterar förhandlingarna i detalj upprättades för att undvika att tjänstemännen senare gjordes till syndabockar.
Varken finansdepartementet eller Cristina Husmark Pehrsson har velat kommentera uppgifterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar